Novozelandska berza Cryptopia je obustavila svoj rad nakon što je otkrila hakerski napad koji je navodno doneo “značajne gubitke“, saopšteno je u tvitu 15. januara.

Berza je otkrila da se hakerski napad desio 14. januara. Platforma je prvobitno informisala javnost da prolazi kroz neplanirano održavanje platforme, izdavši nekoliko sažetih obaveštenja pre zvaničnog otkrivanja napada.

Berza je obavestila vladine agencije i vlasti, uključujući i Odeljenje za policijsku i tehnološku kriminalistiku u Novom Zelandu, koji su navodno pokrenuli istragu o tom pitanju i tretiraju incident kao veliki zločin.

Cryptopia – čiji ukupni dnevni obim trgovanja nije objavljen na CoinMarketCap-u – ima u ponudi više od 800 kriptovaluta, uz podršku trgovačkih parova koji uključuju i niz manjih kripto sredstava.

Kripto zajednica je doživela ovu vest sa zabrinutošću, dok su neki ostali skeptični. WhalePanda, koji je uticajan tviteraš, je komentarisao hakerski napad, koji je stavljen pod navodnicima, navodeći u drugom tvitu:

„Zanimljivo je da se ovo dešava u opadajućem tržištu gde se male berze bore da sastave kraj sa krajem i agresivno poručuju svima koji su uključeni u kripto projekte da im plate naknadu kako bi njihov kripto bio na platformi.“

Kao odgovor na ovaj tvit, nekoliko komentatora je otišlo toliko daleko da su istraživali nedavne transakcije kompanije Cryptopia, tvrdeći da je berza prebacila itirijum (ETH) vredan nekoliko miliona dolara iz njihovih novčanika, navodeći podatke od 13. januara sa blokčein platforme za nadzor kripto berzi Whale Alert.

U nizu optužujućih primedbi o očiglednoj slučajnosti, drugi komentatori su rekli da je navodni hakerski napad zapravo unapred planiran, kako bi berza izašla sa tržišta. Nijedna od ovih tvrdnji nije potvrđena u vreme pisanja.

Ran Nojner, voditelj CNBC-ove emisije CryptoTrader, takođe je tvitovao o ovom događaju. Nojner se zapitao da li je napad uzrokovan nemarnim praksama skladištenja i da li će berza moći da vrati korisnicima novac, s obzirom na malu veličinu platforme i dugotrajnom opadajućem tržištu.

Kao što je ranije objavljeno, Cryptopia je izazvala zabrinutost među korisnicima prošlog leta, nakon što je počela planirano održavanje platforme malo ranije, navodeći neočekivane probleme koji su zahtevali dalju istragu. Ovaj potez izazvao je prijave korisnika da su imali poteškoće povlačenja novca čak i nakon što je održavanje platforme završeno.

2018. godine, Cryptopia je pokrenula “Nzed”(NZDT), navodno prva kriptovaluta koja je vezana za novozelandski dolar.Pripremio: Marko Mihajlović