Vodeće globalne kompanije – IBM, Intel, Microsoft, Nasdaq, DNB... planiraju da iskoriste blockchain tehnologiju, unaprede svoje poslovanje i steknu prednost u odnosu na svoje rivale.

Hyperledger i Linux

Sve je počelo od Hyperledger-a, open-source projekta koji je pokrenuo Linux Foundation u decembru. Do sada se preko 40 kompanija prijavilo da ga koriste, uključujući Accenture, JPMorgan, Fujitsu i VMWare.

Linux ima najveću instaliranu bazu operativnih sistema opšte namene, a takođe je vodeći operativni sistem na serverima i ostalim big-iron sistemima, poput mainframe kompjutera i skoro svih najbržih superkompjutera.

IBM i Nasdaq

IBM sarađuje sa JPX (Japan Exchange Group) kako bi zajedno procenili na koji način bi IBM open-source blockchain kod mogao da se koristi za trgovanje i poravnanje na tržištima male likvidnosti.

Slično tome, američka berzanska firma – Nasdaq radi na tome da pruži priliku Estonskim građanima, koji su vlasnici akcija kompanija sa njihove berze Tallinn, da online glasaju na sastancima akcionara pomoću blockchain tehnologije.

To je samo deo Nasdaq-ovih planova da testira blockchain tehnologiju kao alternativu ostalim tradicionalnim procesima da se ubrzaju transakcije na javnim tržištima.

Intel

Kompanija Intel veruje da bi mnoge kompanije imale koristi od blockchain tehnologije. Proizvođač čipova je prošle nedelje objavio svoj plan da razvije verziju javnog registra, Sawtooth Lake platformu, koja će omogućiti kompanijama koje nemaju potrebu za centralnim autoritetom da pokrenu sopstveni blockchain.

Banke i finansijski servisi

Shvativši da je blockchain stabilan i najmanje rizičan za korišćenje, Holandska Centralna Banka, De Nederlandscehe Bank (DNB) počela je da radi na razvijanju internog blockchain prototipa, nazvanog DNBCoin.

Banka je objavila da želi da korišćenjem DNBCoin-a unapredi poslovanje i smanji troškove.

Microsoft i R3

Prošle nedelje, Microsoft i R3 konzorcijum, koji se satoji od 43 banke, objavili su da su sklopili partnerstvo.