Odrediti tačan broj ili čak napraviti grubu procenu ukupnog broja korisnika bitkoina na svetu je zahtevan zadatak. Delimičan razlog za to su pseudoanonimnost, korišćenje više bitkoin adresa i tako dalje.

Prebrojavanje biznisa

2014-e godine 64.000 biznisa je prijavilo da prihvata uplate u bitkoinima. Taj broj je 2015-e godine skočio na preko 100.000.

Banco Santander je prikazala neke grube kalkulacije koje sugerišu da se baza korisnika bitkoina duplira svakih 8 meseci za prethodne 3 godine.

Međutim, Core developer – Peter Tod je rekao da se mnogo toga promenilo od 2014-e godine:

“Određivanje broja korisnika bitkoina je bio lakši posao 2014-e godine, zbog načina upotrebe.“

Prošle godine, CEO Xapo-a, Venses Kasares je sugerisao da postoji oko 10 miliona bitkoin korisnika i očekuje da se taj broj upetostručiti do kraja godine.

Definisati sam termin korisnik, takođe može biti škakljivo. To može biti neko ko koristi bitkoin svakodnevno za razne transakcije ili kupuje na darknetu. Ili to može biti neko ko povremeno koristi bitkoin ili poseduje samo njegov mali deo. Drugi definišu korisnika kao nekoga ko je voljan da ga prihvati kao sredstvo plaćanja ili da njime trguje. Kako god definisali korisnika bitkoina, njihov broj konstantno raste.

Za druge stvari se govori da su važnije od samog broja korisnika, na primer, da li je infrastruktura jača i da li je veća aktivnost na mreži. Svi se slažu sa tim da infrastruktura treba da nastavi da se razvija do trenutka kada bitkoin postane očigledna opcija, a ne nešto što treba prokljuviti.