Donald Tepskot, predsednik Instituta za istraživanje blokčeina, izjavio je da će zvanična kineska valuta, renminbi (RMB), postati kriptovaluta. Tepskot je izneo svoje tvrdnje u intervjuu za Blumberg 17. aprila.

U intervjuu, Tepskot je otkrio da je nedavno bio na sastanku sa potpredsednikom Komunističke partije Kine. On je izjavio da predsednik Si Đinping misli da blokčein predstavlja najvažniju tehnologiju za budućnost zemlje.

Govoreći o odluci vlade da zabrani kripto berze, Tepskot je izjavio da Kina razmatra uvođenje zabrane i za kripto rudarenje, a zatim je dodao:

“Zaista nije potrebno da se zabrane berze i kripto rudarenje, jer za 20 godina nećemo koristiti bitkoin u Kini. Kinezi će koristiti RMB, samo RMB će postati kriptovaluta. Centralna banka Kine će je pretvoriti u digitalnu valutu.”

Na pitanje da li decentralizovane berze mogu da funkcionišu u Kini - koja je ranije zabranila ICO projekte - Tepskot je rekao da mogu, iako vlada ima ozbiljan stav prema ograničavanju digitalnih valuta.

Tepskot je sugerisao da će decentralizovane berze na kraju dominirati na tržištu zahvaljujući njihovoj sposobnosti za transparentnost i identifikaciji “lošeg ponašanja”. Sva imovina, uključujući i tradicionalna (poput hartije od vrednosti), biće na decentralizovanoj berzi, izjavio je Tepskot.

Kineske vlasti već dugo raspravljaju o mogućoj zabrani rudarenja kriptovaluta. Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC) navodno je uključila kripto rudarenje kao deo svog nacrta za revidiranu listu industrijskih aktivnosti koje agencija namerava da ugasi, jer su “nedostajali sigurni uslovi proizvodnje, trošili resurse i zagađivali okolinu”, pored ostalih problema.

Međutim, Kina ostaje glavni igrač na bitkoin tržištu, sa najvećim brojem rudarskih pulova koje kontrolišu lokalne organizacije. Sredinom 2018. godine, operater kripto rudarenja Bitmain je u Kini rukovodio sa čak 11 rudarskih pulova. Time bi oni značajno bili pogođeni planovima NDRC-a.

Kada je blokčein u pitanju, Kina trenutno vodi u svetu sa brojem aktivnih blokčein projekata. U Kini trenutno postoji 263 blokčein projekata, što čini 25% ukupnih projekata u svetu.

Prošlog meseca, dugogodišnji projekat pod imenom “Plan implementacije za promociju razvoja transportne infrastrukture” predstavljen je u Đangsu provinciji. Prema projektu, blokčein će postati tehnologija koju će lokalna vlast da koristi u unapređivanju transportne infrastrukture.


Pripremio: Marko Mihajlović