Rusija neće razviti posebnu regulativu za Fejsbukovu kriptovalutu Libra, izjavio je zamenik ministra finansija Aleksej Mojsejev, prenosi Interfax 1. jula

Mojsejev je izjavio da Rusija neće uvesti poseban zakon za Libru, jer će postojati jedinstvena pravila za sve digitalne valute u opticaju. "Niko neće uvesti zabranu. Veliki broj preduzeća se pita kada će konačno biti moguće legalno sprovesti ICO. To će definitivno biti regulisano, dozvoljeno, i to je otprilike to", rekao je Mojsejev.

Mojsejev je istakao da je glavno pitanje da li će "kriptovaluta imati približno isti status kao i fiat". Smatra je da će upotreba kriptovalute za plaćanje roba i usluga uvek biti zabranjena u Rusiji. "Rublja je naša nacionalna valuta i svi proračuni moraju biti u njoj", dodao je Mojsejev.

Ova vest je usledila nakon izjave predsednika Komiteta za finansijsko tržište ruske Dume, Anatolija Aksakova, da Fejsbukova Libra neće biti legalizovana u Rusiji, jer to može predstavljati pretnju finansijskom sistemu zemlje.

Aksakov je takođe naglasio da Rusija nema planove da usvoji zakonodavstvo “koje obezbeđuje prostor za aktivno korišćenje kripto alata kreiranih u okviru otvorenih platformi, blokčeinova”.

Dok javnost čeka da se usvoji glavni kripto zakon "O digitalnim finansijskim sredstvima" (DFA) kako bi se osigurala regulatorna sigurnost za kripto industriju u zemlji, pojavile su se vesti da Ministarstvo Finansija razmišlja da dozvoli trgovinu kriptovalutama.