Američka država Ohajo postaće prva država koja će prihvatiti bitkoin (BTC) kao sredstvo plaćanja poreza, prenosi Wall Street Journal (WSJ), 25. novembra.

Kako je pisao WSJ, ova novina u početku odnosi se samo na preduzeća, sa planovima da se u budućnosti proširi. Početkom ove nedelje, preduzeća koja se nalaze u Ohaju biće u mogućnosti da se registruju za plaćanje svih njihovih poreza u glavnoj kriptovaluti. Plaćanja će biti sprovedena putem usluge BitPay.

Kako izveštava WSJ, ovaj poduhvat pokrenuo je državni blagajnik Džoš Mandel, koji je izjavio da traži “podnošenje zahteva” u Ohaju, kako bi se usvojio ovaj način plaćanja:

“Vidim bitkoin kao legitimnu valutu.”

Mandel je takođe izjavio da je “uveren da će se ovaj njegov poduhvat nastaviti” nakon završetka njegovog mandata. Kao izabrani državni zvaničnik, Mandel je izjavio da će njegov odsek biti u mogućnosti da odlučuje o uvođenju kriptovalute “bez odobrenja zakonodavca ili guvenera”, izveštava WSJ.

Suprotno tome, u pojedinim američkim državama tokom prošle godine bilo je predloženo uvođenje ovakve vrste plaćanja, ali državni organi su to odložili.

Kao što je izvestio Cointelegraph u maju, Predstavnički dom iz Arizone izneo je predlog zakona za porez koji bi građanima omogućio plaćanje poreza u kriptovalutama, ali nakon glasanja predlog je bio sprečen amandmanima.

U februaru, američka država Džordžija je takođe predstavila ovaj način plaćanja kao validan oblik plaćanja državnih poreza i dozvola. U vreme pisanja, status zakona glasi “25% progression, died in committee”.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović