Najveća bitkoin menjačnica u svetu OKCoin je na neodređeno ugasila neke od svojih usluga, nakon hakerskog napada.

Zbog sve većeg broja žalbi na bitkoin forumima, kao što su Bitcointalk.org i Bitcoin Reddit, OKCoin, koji obrađuje skoro 40% svih bitkoin transakcija, je objavio:

“OKCoin je pretrpeo hakerske napade i kao rezultat toga neke od usluga su suspendovane. Izvinite zbog neprijatnosti.“

Korisnici su u četvrtak oko 3 sata ujutro imali problema sa serverom i nisu mogli da pristupe svojim nalozima. Prema tabeli ispod ovog pasusa, cena bitkoina počinje postepeno da opada u to vreme. Jači pad cene je bio oko 6:30 kada je OKCoin objavio da su neke usluge suspendovane.

Nekoliko uzastopnih sati, korisnici nisu mogli da podignu ili da deponuju sredstva dok su gledali kako cena bitkoina pada. Kao rezultat, korisnici su tražili od menjačnice da ponudi nagradu za hvatanje hakera odgovornih za napad.

“Uvek postoji rizik kada trgovci koriste berze i očigledno u periodu naglog skoka cene, menjačnice sa velikim prometom su primamljive za lopove,“ objašnjava Alena Vranova, koosnivač i direktor SatoshiLabs-a za Cointelegraph. “Mogu samo sve savetovati da na berze prebacuju sredstva kojima žele da trguju, da nikada na istim ne drže više nego što mogu da priušte da izgube i da sav dobitak prebacuju u banku ili sigurni wallet kad god je to moguće.“