Dobrotvorna organizacija iz Istočne Afrike GiveDirectly primila je milion dolara u kriptovaluti od decentralizovane mreže plaćanja OmiseGO, objavljeno je u utorak, 27. marta.

Donacija kojoj je OmiseGO doprineo zajedno sa itirijumovim suosnivačem Vitalikom Buterinom omogući će GiveDirectly-u da nastavi sa eksperimentalnim programom usmerenim direktno na izbeglice, pružajući 12.000 davanja porodicama u Ugandi.

Pilot program je već obezbedio da 4.400 porodica dobije 650 dolara, objavio je TechCrunch u utorak, a eksperiment sa kriptovalutama povećava samostalnost procesa i smanjuje oslanjanje na posrednike.

"Ovo je veliko novo poglavlje za nas, ulazak u humanitarnu sferu uslugom davanja novca direktno izbeglicama," izjavila je Ketrin Diao, šefica PR službe GiveDirectly-a:

"Iako su gotovinski transferi ranije korišćeni u humanitarnim kontekstima, ova inicijativa predstavlja značajno odstupanje od statusa quo, jer porodicama dajemo transformativne količine novca u odnosu na male, postojane količine."

Koncept se dobro uklapa u vlastite planove OmiseGO-a, koji se fokusira na decentralizaciju bankarstva i davanje inkluzivnosti onima koji su se tradicionalno isključili iz finansijskog sveta.

I pre i posle buma ICO projekta itririjuma, pokrenuto je nekoliko uspešnih projekata usmerenih ka najugroženijima. Oni su uključivali Vini Lingamov ID startap Civic, koji je prošle godine finansirao svoje početne faze kroz ICO, kao i operacije usmerene ka plaćanju, kao što je BitPesa, sa sedištem u Keniji.

OmiseGO i GiveDirectly su privlačni za donacije potencijalnih investitora, koji mogu poslati i itirijum (ETH) i ERC20 tokene na određenu adresu.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić