Holandski ITB2 Data centar postavio je laboratoriju za rudarenje kriptovalute bitkoin (BTC) i itirijum (ETH), prema izveštaju kompanije Emerce u četvrtak, 31. maja.

Osnovna svrha laboratorije je testiranje uticaja blokčein tehnologije u pogledu njihove potrošnje energije i hlađenja infrastrukture.

Laboratorija za kriptovalute biće smeštena na lokaciji Apeldoorn na 1500 m² ITB2 data centra, koji je otvoren 2013. godine i ima efikasnost iskorišćene snage (PUE) od 1,08, prema izveštaju E-Commerce-a. PUE je odnos koji meri efikasnost utrošene energije računarskog data centra.

Prema podacima Evropske komisije EU Science Hub, raspon prosečne PUE za evropske data centre  je između 1,6 - 1,8, čime je ITB2 daleko iznad proseka u smislu efikasnosti.

Nils Hensen, direktor i vlasnik ITB2 data centra, izjavio je da su se odlučili da testiraju kriptovalute jer je to "najpoznatija i sada naširoko rasprostranjena blokčein aplikacija u ovom trenutku", kao i što je novac zarađen rudarenjem kriptovaluta taj koji pomaže u kompenzaciji troškova vođenja laboratorije:

"Međutim, kako biste ostali inovativni u oblasti data centra tehnologije, uvek morate da vodite računa o novim tehnološkim dostignućima. Za naše trenutne i buduće kupce, želimo da saznamo šta znači upotreba blokčein tehnologije za infrastrukturu data centra."

ITB2 data centar indirektno koristi adibajtski proces hlađenje radi smanjenje potrošnje energije i nudi relokaciju velikim korisnicima kao što su Sandd, Reesnik podrška i provajderima finansijskih usluga. Hensen napominje da "i novi i postojeći klijenti, posebno provajderi finansijskih usluga će u bliskoj budućnosti morati da se bave blokčein tehnologijom", pominjući IBM, Microsoft, Intel i Google-ov trenutni rad na tehnologiji blokčeina.

Dok neki efekte rudarenja kriptovaluta na životnu sredinu smatraju neizbežnim, drugi ih osporavaju.

Sredinom maja ekonomista Aleks de Vriesa objavio je u članaku da će rudarenje bitkoina koristiti do 0,5% svetske energije do kraja 2018. godine, naglašavajući da rešenja druge solucije kao što je mreža Lightning mogu pomoći u ublažavanju problema. Na Islandu će potrošnja energije rudarenjem biti veća od potrošnje energije u domaćinstvima ove godine.

 

Pripremio: Nikola Mosurović