Jedna od najvećih farmi za rudarenje kriptovaluta u Rusiji, biće pokrenuta u Krasnojarskoj pokrajini u Sibiru, prema rečima Danila Zakomolkina, generalnog direktora kompanije za rudarenje kriptovaluta BitBaza, izveštava TASS, 12. aprila.

Zakomolkin je izjavio da je region bio izabran "iz perspektive cene energije i smanjenja troškova". Infrastrukturne investicije procjenjuju se na oko 3 milijarde rubalja (oko 48 miliona dolara). Zakomolkin je izjavio:

"To će biti rudarska farma, jedna od najvećih u Rusiji. Na kraju krajeva, planirano je da se stvori proizvod koji će biti likvidniji od rudarenja, što projekt čini strateškim. Krasnojarsk je pokraina sa viškom električne energije. Industrijski park "Divnij" ima tri sabirnice koje ga povezuju s jednim elektroenergetskim sistemom koji mu stoji na raspolaganju."

Zakomolkin je napomenuo da izgradnja procesorskih blokova na farmi kriptovaluta unutar industrijskog parka traje već više od mesec dana. Inicijalno će farma za rudarenje kriptovaluta izvući 10 MW snage, nakon čega će se, prema Zakomolkinu potrošnja povećati na 120 MW.

Projekat planira da privuče stručnjake među diplomcima sibirskog državnog univerziteta. Toplota nastala u procesu rudarenja pretvoriće se u toplotnu energiju i koristi za stambeno grejanje.

Početkom ovog meseca u ruskom gradu Orenburgu, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su dvojicu muškaraca koji su navodno bili uključeni u ilegalne operacije rudarenja kriptovaluta za koje nisu platili nekoliko miliona kilovat sati električne energije. Pretraživanjem područja otkriveno je više od 6.000 uređaja za rudarenje koji su povezani na obližnju trafostanicu.


 

Pripremio: Nikola Mosurović