Veb lokacija kriptovalute OneCoin je konačno prestala sa radom, mesecima nakon što su vlasti Sjedinjenih Država optužile jednog od njenih osnivača za prevaru.

Kao što je primetio resurs za praćenje MLM prevara BehindMLM.com 1. decembra, OneCoin.eu više nije u funkciji od 30. novembra.

“Pravna istraga” uklonila sa mreže OneCoin.eu

Nakon istrage, predstavnik EurID-a (registra domena) je potvrdio publikaciji da je veb lokacija van mreže zbog krivičnog postupka protiv OneCoina.

„Ime domena je pod pravnom istragom. Molimo vas da dalje proverite naše WHOIS za status imena domena“, piše u pismenom odgovoru.

Ovaj događaj predstavlja poslednje u nizu otkrića u uklanjanju OneCoin-a, koji je funkcionisao godinama i prevario investitore u iznosu od oko četiri milijarde dolara.

Kako je izvestio Cointelegraph, pravni slučaj se prošlog meseca zatvorio, a advokata povezanog sa suosnivačicom Ružom Ignjatovom, za koga tužioci tvrde da je odgovoran da joj je pomagao da “opere” iznos od 400 miliona dolara.

Prevare u kripto prostoru

OneCoin je prvi put privukao sumnju još 2015. godine, kada je Cointelegraph objavio podatke iz istraživanja kompanije BehindMLM.

U narednim godinama su brojne vlade širom sveta izdavale upozorenja o delovanju šeme, koja je obećala ogromne prinose za relativno sitna ulaganja.

Ignjatova je trenutno u bekstvu, dok je njen brat, suosnivač Konstantin Iganjtov, nedavno priznao krivicu za optužbe, uključujući pranje novca i prevare, i suočava se sa do 90 godina zatvora.

Kontroverze se i dalje ne smiruju oko drugog kripto projekta ovog meseca. Tvorac altkoina HEX, Ričard Hart, privukao je brojne optužbe zbog različitih obećanja, uključujući besplatne tokene vlasnicima bitkoina (BTC).

HEX sebe opisuje kao "prvi blokčein sa visokim kamatama".