Američka onlajn aukcijska kuća Paddle8 i švajcarska tehnološka kompanija The Native pokreću servis za utvrđivanje autentičnosti umetničkih dela koji će funkcionisati po modelu blokčeina, objavio je Cointelegraph 4. maja. Paddle8 će ponuditi digitalni sertifikat ili  “P8Pass” za svaki od hiljade onlajn prodatih umetničkih dela i kodirati te informacije po principu bitkoin blokčeina.

P8Pass je zamišljen kao digitalni sertifikat sa kodiranim podacima koji će biti povezani sa digitalnim direktorijumima muzejskih kataloga i stručne literature. Svako umetničko delo kupljeno na P8Pass dobija sertifikat sa direktnim pristupom u istoriju vlasništva i informacijama o autroru.

Servis ce se razvijati u saradnji sa američkom tehnološkom kompanijom Verisart koja je jedna od manjinskih investitora “Nativea”.

Usluga navodno omogućava kupcima da provere digitalne sertifikate u realnom vremenu umesto da se oslanjaju na sertifikat prethodnog vlasnika. Podaci koji su jednom zabeleženi na bitkoin blokčeinu “ne mogu se promeniti bez da to bude vidljivo za sve korisnike”, saopštio je  Tajler Vinklevos, strateški savetnik Paddle8-a u svojoj izjavi za javnost.


 

Pripremila: Majda Petrović