Švajcarski onlajn finansijski servis Swissquote najavio je da je postao "prva banka na svetu" koja nudi usluge kupovine i čuvanja ICO (Inicijalana ponuda novčića) tokena za klijente, navodi se u saopštenju za medije 22. oktobra.

Swissquote, koji je ponudio razne usluge vezane za kriptovalute vlasnicima računa od 2016, započeo je svoj najnoviji servis omogućavajući im kupovinu ICO tokena od industrijskog proizvođača dijamanta LakeDiamond.

Objašnjavajući ovaj potez, banka je rekla da više nije neophodno da ICO potrošači "razumeju blokčein".

"Kombinujući grupno finansiranje (crowdfunding) sa blokčenom dobijamo novi oblik prikupljanja sredstava", izjavio je izvršni direktor Mark Buerki.

Usluga će raditi preko Swissquote korisnika koji direktno kupuje tokene sa svog “onlajn” naloga, a sama banka ih drži u posebnom novčaniku.

Ostaje nepoznato koji će ICO tokeni biti usvojen u okviru šeme.

Industrija ICO-a pretrpela je poteškoće u tekućoj 2018. godini zbog pada cena na tržištu kriptovaluta, pri čemu brojni tokeni sada vrede manje od njihove početne cene.

Podaci iz Diar-a objavljeni u septembru zabeležili su neke od najgorih gubitaka, čak i poznata imena kao što su Bancor i Kin.

Međutim, sektor nije gotov, jer se prošle nedelje dogodilo da je najveća ruska Sberbanka u vlasništvu države, koja je potvrdila da je završila probni ICO kao deo regulatornog sandboksa.

Kada svi potrebni propisi vezani za ICO budu doneti, bankarski gigant je saopštio da će razmotriti širenje ICO usluga za svoje klijente.

 

Pripremio: Nikola Tasić