Rezultat prvog istraživanja o finansijskom znanju sprovedenog u Čileu pokazuje da je samo 39% građana čulo za kriptovalute, prema istraživanju objavljenom u utorak, 16. oktobra od strane čileanskog Centralnog registra za hartije od vrednosti (DCV).

Konsultantska firma Cadem, koja je sprovela istraživanje za DCV, je intervjuisala skoro hiljadu građana, muškaraca i žena, u 15 regionalnih centara. Upitnik je imao i pitanje o kriptovalutama.

Prema istraživanju, muškarci iz Čilea znaju više o kriptovalutama, tačnije za bitkoin, gde je 51% reklo da je čulo ranije za digitalne valute. Situacija je malo drugačija kada su u pitanju žene, gde je samo 27% njih čulo za njih.

Mlađi čileanci (između 18 i 34 godina) znaju više o kriptovalutama nego starija populacija. Što se tiče ekonomske situacije, viša srednja klasa sa većim prihodima je bila najsvesnija o decentralizovanim valutama - čak 75% je reklo da zna da postoje - dok ih prati viša i niža srednja klasa (58%, odnosno 36%).

Što se tiče opšteg znanja, čileanci su pokazali dosta mali nivo znanja kada je u pitanju finansijski svet. Kriptovalute su na zadnjem mestu poznatih termina među građanima, dok banke, osiguravajuće kuće i ministarstvo finansija poznaju ove termine dosta više.

Prema onlajn statistici BTC servisa Coin Dance, u Čileu je značajno manji obim trgovanja BTC-a u poređenju sa ostalim državama u okruženju; količina BTC-a prodatog tokom nedelje jedva prelazi 60 novčića.

Ova država je skoro imala slučaj kada je velika čileanska banka zatvorila račune kripto berzi BUDA, Orionx i CryptoMarket (CryptoMKT). Ove tri berze su se žalile apelacionom sudu kako bi poništili odluku, i sudija je presudio u njihovu korist i naredio banci da ponovo otvori račune.

Ubrzo posle ovog spora, državna centralna banka je sugerisala donošonje regulative za kriptovalute koja bi bila korisna za monitoring rizika. Međutim, čileanska vlada nije još uvek razmatrala ovaj slučaj, jer se fokusira na integraciju blokčeina.

 

Pripremio: Stevan Kostić