Blokčein mreža za plaćanje, Ripl, je 28. jula potpisala otovreno pismo regulatorima u SAD uoči novih saslušanja o regulaciji kriptovaluta ove nedelje.

Nakon pomešanih signala iz Kongresa o digitalnoj valuti libra i širem kripto kontekstu, generalni direktor Ripla Bred Garlinghaus je pozvao Vašington da bude blag u svom budućem pristupu.

Pismo, koje se nastavlja na nedavno javno izrečene pitanja Garlinghausa, počinje:

“Mnogi u sektoru blokčeina i digitalnih valuta su odgovorni akteri. Odgovorni smo prema SAD i međunarodnom pravu. Odgovorni smo da služimo za opšte dobro.”

Ripl je kompanija koja emituje altkoin XRP koji se koristi kao izvorni token za Riplovu platnu mrežu i povezane projekte.

Banke širom sveta su iskazale zainteresovanost za mrežu, od kojih je većina zainteresovana za smanjenje troškova međunarodnih transakcija.

Kompanija i njeni rukovodioci su se u međuvremenu često nalazili u centru kontraverzi u svetu kriptovaluta, uglavnom zbog pitanja vezanih za Riplov odnos prema XRP-u i sporova oko njegove decentralizacije.

U pismu se čini da je Garlinghaus nastavio u tom tonu, otkrivajući retke pohvale centralnih banaka i monetarnih politika, nešto čemu je bitkoin (BTC) posebno dizajniran da se suprotstavi.

Takođe je pomenuo poverenje kao suštinsku komponentu valute koju sve više prihvataju. Bitkoin, zasnovan na matematici, uspeo je jer je uklonio potrebu da se veruje bilo kojoj strani koja je uključena u proces transakcije. Garlinghaus je nastavio:

“Ne uzimamo zdravo za gotovo vitalnu ulogu centralnih banaka u izdavanju valuta i određivanju monetarnih politika u skladu sa složenom dinamikom ekonomija širom sveta. Vekovima su države bile prikladne za taj posao, jer je poverenje najvažnije za prihvatanje bilo koje valute.

Zaključujući, Garlinghaus je rekao da ceo svet sa pažnjom prati šta se dešava u SAD zbog odgovora inovativnom sektoru:

“Pozivamo vas da podržite regulativu koja ne šteti američkim kompanijama koje koriste ove tehnologije za odgovornu inovaciju i klasifikaciju digitalne valute na način koji prepoznaje njihove fundamentalne razlike - a ne da ih sve izjednače.”

Kako je izvestio Cointelegraph, američki zakonodavci će i ove nedelje raspravljati o politici kriptovaluta i blokčeinu. Namensko saslušanje - “Ispitivanje regulatornih okvira za digitalne valute i blokčein” - zakazano je za utorak 30. jul.