Veb pretraživač Opera sada omogućava plaćanje putem bitkoina (BTC) direktno unutar pretraživača.

Kompanija je objavila vest u saopštenju za medije podeljenom s Cointelegraph-om 21. oktobra, u kome je detaljno saopšteno da 350 miliona korisnika Opere sada može da šalje i prima BTC direktno iz pretraživača, kao i da koristi kriptovalutu za kupovinu robe i usluga na veb lokacijama za e-trgovinu. 

Pored toga, pretraživač sada omogućava dodavanje bitkoin i TRON (TRX) kartice u ugrađeni kripto-novčanik kako bi mogli da pratite kriptovalute u vašem vlasništvu. Čarls Hamel, šef za kriptovalute u Opera-i, prokomentarisao je pokretanje nove funkcionalnosti:

„Verujemo da je otvaranje našeg pretraživača na više blokčein mreža, uključujući bitkoin, logičan sledeći korak da naše rešenje učinimo relevantnijim za one koji imaju bitkoin kripto novčanik i žele da rade sa svojim kriptovalutama osim što ih jednostavno drže na nalogu.“

Funkcionalnosti su prethodno objavljene u Beta verziji pretraživača ovog leta, dok je prva kriptovaluta dostupna za kupovinu preko pretraživača bila iter (ETH) u februaru.

Razvoj firme Opera usmeren na Veb 3

Poslednjih meseci Opera je aktivno predstavila nova dostignuća vezana za Veb 3, termin koji se odnosi na novu evoluciju veba, uz stvaranje visokokvalitetnog sadržaja i uključivanje blokčeina, decentralizovanog računanja i digitalnih valuta.

Kompanija je objavila verziju iOS mobilnog veb pretraživača, Opera Touch, koji podržava Itirijum protokol i Itirijum Veb 3 aplikacije i Web 3 explorer, koji omogućava korisnicima da obavljaju transakcije i komuniciraju sa Veb 3.

Iako tržišni udeo Opere među ostalim pretraživačima čini samo 3% od septembra 2019. godine, njegov najnoviji razvoj predstavlja još jedan korak napred ka „eksperimentalnoj integraciji Veb 3“ i daljem usvajanju kriptovaluta.

Kao što je Hamel ranije tvrdio, kompanija ima za cilj da ukloni trenja koja su povezane sa „korišćenjem kriptovaluta putem interneta i pristupom Veb 3 putem specijalnih aplikacija ili ekstenzija“, u nastojanju da nove tehnologije postanu važnije.

U međuvremenu, iz pretraživača Brave tvrde da je veliki angažman korisnika, sa dnevno aktivnim korisnicima kojih ima preko 2,8 miliona, a i broj stvaralaca koji su pretplaćeni na njegovu mrežu za oglašavanje takođe je znatno povećan.