Opera veb pretraživač za Android pokreće privatnu beta verziju koja će sadržati ugrađen kripto novčanik, navodi se u saopštenju za medije podeljenim sa Cointelegraph-om, 11. jula.

Opera je već ušla u kripto sferu, jer je u njihove veb i mobilne pretraživače uključen softver protiv kripto prevara od januara.

Operin kripto novčanik će podržavati Ethereum Web3 API i biće integrisan sa "standardnim WebView-om" povrh toga. U saopštenju se navodi da će novčanik automatski dodati tokene u novčanik.

Menadžer proizvoda Čarls Hamel je napomenuo da "time što postaju prvi veliki pretraživač koji se otvara ka Web 3.0", Opera pravi “internet budućnosti pristupačnijim”:

"Nadamo se da će ovo ubrzati prelazak kriptovaluta iz špekulacija i investicija kako bi se iskoristili za stvarna plaćanja i transakcije u svakodnevnom životu naših korisnika".

Opera je pokrenula svoj Android Opera Mini pretraživač u 2015. godini, sa namerom da poveća svoju korisničku bazu na 250 miliona do 2017. godine. Prema podacima iz juna 2018. godine sa Vikipedije, Opera ima udeo od 3,5% za sve pretraživače globalno, 4,55% za mobilne pretraživače na globalnom nivou. Opera Mini ima udeo od 0,55% u pretraživačima na tabletu širom sveta od februara 2018.

Krajem juna su se pojavile nepotvrđene glasine da će se aplikacija za trgovinu Robinhood proširiti putem pokretanja kripto novčanika nakon što je kompanija objavila oglas za posao u kome traži kripto programere.