Opera je sklopila partenrstvo sa blokčein firmom za savetovanje i finansiranje Ledger Capital kako bi istražila moguće upotrebe blokčeina, stoji u izjavi za medije objavljenoj 28. septembra.

Kako piše u izjavi, dve kompanije će istražiti upotrebu blokčeina i kako ova tehnologija može da se integriše u proizvode koje Opera nudi kao i u njen ekosistem.

Kao što je ranije objavljeno, Opera je postala prvi veliki veb pretraživač koji u sebi ima novčanik za kriptovalute. Komentarišući ovu inicijativu, Charles Hamel, glavni čovek u razvoju Operinog kripto novčanika, je rekao da je “plaćanje sa kripto novčanikom isto što i slanje digitalnog keša pravo sa telefona…Ovo otvara nove mogućnosti za trgovce kao i za kreatore sadržaja.

Ovog meseca, Opera je pokrenula “Labs” specijalno izdanje svog desktop internet pretraživača koji u sebi ima kripto novčanik koji će omogućiti korisnicima da potvrde “Web 3.0” i transakcije koje obave preko decentralizovane aplikacije (DApp) na svom kompjuteru koristeći svoje android telefone. “Labs” je navodno kompatibilan sa mobilnim kripto novčanikom.

U decembru prošle godine, Opera je integrisala u svoj ad-blocker “anti-crypto minning” za desktop pretraživač, dok je ubrzo proširila ovo i na svoj mobilni pretraživač. Prošlog meseca, još jedan veliki internet pretraživač, Firefox, je najavio da će blokirati malver za otimanje kriptovaluta u svojim narednim verzijama.

Opera je osnovana 1995. godine u Norveškoj. U 2017, kompanija je imala promet od 128,9 miliona dolara i prihod od 6,1 miliona dolara, dok je broj korisnika dostigao broj od 322 miliona ljudi širom sveta u prvom kvartalu 2018. U junu 2018, Opera je pokrenula IPO projekat u Americi, sa ciljem da prikupi 115 miliona dolara.


 

Pripremio: Stevan Kostić