Opera pokreće svoj desktop veb-pretraživač s ugrađenom funkcijom za kripto novčanik, navodi se u saopštenju za medije koji je podeljen sa Cointelegraph-om u sredu, 8. avgusta.

Kompanija već nudi mobilni kripto novčanik kao deo svoje beta verzije Opere za Android, koja je pokrenuta u julu ove godine. Opera navodi "veliko interesovanje" i "pretežno pozitivan odgovor od kripto zajednice" za mobilni kripto novčanik kao podstrek za svoj najnoviji potez.

Nova verzija za desktop će raditi tako što će korisnicima omogućiti povezivanje svog desktop pretraživača sa postojećom mobilnom aplikacijom sa kripto novčanikom skeniranjem QR koda - sistema koji je Opera koristila za sinhronizaciju desktop-mobilnih aplikacija već nekoliko godina, kao na primer, sa Whatsapp veb klijentom.

Upotreba povezanog desktop-mobilnog sistema znači da novčanik može da primeni sigurnosni sistem zaključavanja telefona kako bi korisnicima omogućio da potpišu transakcije koristeći njihove otiske prstiju, umesto da unose lozinke u svoje pregledače, šte je ne samo efikasnije, kako se navodi u saopštenju, nego i bezbednije. Postojeći Android kripto novčanik je 'kontrolisan od strane korisnika', što znači da se ključevi čuvaju na telefonu umesto na centralizovanom serveru.

Kao i kod mobilne aplikacije, desktop klijent će podržati tokene kao i digitalne dragocenosti, a Čarls Hamel iz Opera Cripto komentariše da integracija pregledača predstavlja još jedan korak u tome da "kriptovalute i Veb 3.0 postanu mejnstrim".

Operini veb i mobilni pregledači su posebno uključivali softver protiv kripto prevare od januara ove godine.

Krajem juna su se pojavile nepotvrđene glasine da će popularna brokerska i aplikacija za kripto trgovanje Robinhood nuditi sopstvenu opciju za kripto novčanik, nakon što je firma objavila oglas za posao za kripto programere koji sugerišu da istražuje razvoj infrastrukture novčanika.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić