Veb pretraživač Opera je dodao podršku za tron (TRX) i TRC standard tokene na svom ugrađenom kripto novčaniku, prema saopštenju za medije koje je podelio Cointelegraph 15. maja.

Prošle godine, Opera je prva razvila kripto novčanik i Veb 3.0 sposobnosti za Android pretraživač, lansirajući proizvod u decembru 2018. godine sa podrškom za iter (ETH) i interakcije sa decentralizovanim aplikacijama (DApps).

"Veb 3.0" je pojam koji je prvobitno "skovan" da se odnosi na napore da se razvije semantički internet, i sve se više koristi za upućivanje na evoluciju inteligentnije, otvorene i distribuirane mreže, koja bi mogla da integriše blokčein upotrebu, decentralizovanog računarstva i kriptovalute.

Prema današnjem saopštenju za štampu, podrška za još jedan veliki blokčein će da omogući stotinama miliona korisnika Opere da igraju video igre koje su na tron mreži i pristupaju tron decentralizovanim aplikacijama (DApps) u okviru integrisanog korisničkog interfejsa, bez potrebe za proširenjima ili aplikacijama trećih strana.

U saopštenju, Kristian Kolondra - EVP u Operi, šef za pretraživač - rekao je da interakcijom sa višestrukim blokčeinovima kompanija ima za cilj da ubrza usvajanje Veb 3.0.

Kao što je ranije rečeno, Opera je razvila kripto novčanik i pretraživače koji koriste Veb 3.0., uključujući desktop verziju kao i rani pristupni program nazvan Opera Touch za iOS.

 

Web Browser Opera's Interactions with Crypto

U februaru, Opera je dodala novu uslugu koja je korisnicima u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj omogućila kupovinu itera preko Android verzije pretraživača.

Paralelno sa tim, kompanija je nastavila da istražuje razvoj budućih blokčein aplikacija u okviru svojih proizvoda i ekosistema, naročito kroz partnerstvo sa kompanijom Ledger Capital, koja se bavi savetovanjem i finansijskim uslugama.

Istog meseca kada je Opera lansirala svoj izvorni kripto novčanik za Android prošle godine, dobavljač elektronike Sirin Labs lansirao je svoj prvi blokčein pametni telefon, koji nudi kripto novčanik za cold storage i podršku za enkriptovane komunikacije.

Ove nedelje, gigant potrošačke elektronike HTC je takođe uveo kripto novčanik za trgovanje korisnika pametnog blokčein telefona Exodus 1.

Ranije ove nedelje, Tronov suosnivač i glavni šef tehničkog tima napustio je svoju poziciju, tvrdeći da je Tron projekt postao preterano centralizovan i udaljen od svojih temeljnih principa.

U vreme pisanja vesti, tron (TRX) je jedanaesta najveća kripto valuta po tržišnoj kapitalizaciji, i trguje se na 0,028 dolara, što je za 10% više na dan.


 

Pripremio: Nikola Mosurović