Vodeći veb pretraživač Opera najavio je predstojeće predstavljanje Opera Touch za iOS, prema zvaničnom saopštenju objavljenom u utorak 5. marta. Opera Touch je Veb 3 pretraživač sa integrisanim kripto novčanikom i podrškom za itirijum (ETH) i interakcije sa decentralizovanim aplikacijama (DApps).

U decembru, Opera je pokrenula svoj "Web 3-ready" pretraživač sa integrisanim kripto novčanikom za Android korisnike. Opera objašnjava odluku da proširi svoje usluge na iOS kao rezultat uspešne integracije kripto novčanika i DApp explorer-a za Android.

Iako datum pokretanja Opera Touch-a za iOS nije bio naveden, u saopštenju se navodi da korisnici mogu da se registruju da testiraju aplikaciju preko svog sajta.

6. februara, Opera je dodala novu uslugu koja je korisnicima u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj omogućila da kupuju itirijum preko Android verzije pretraživača. Nova usluga je omogućena u partnerstvu između Opera-e i brokerske kompanije Safello. Prema navodima iz Opera-e, Safello je registrovan od strane Finansijskog nadzornog organa u Švedskoj.

U julu 2018. godine, Opera je objavila da je na svom pretraživaču dodala integrisan novčanik za kriptovalute. Menadžer za proizvode Charles Hamel je tada izjavio da je Opera „prvi veliki pretraživač koji se otvara za Veb 3.0“.

 

Pripremio: Nikola Mosurović