Opera je dodala podršku za bitkoin (BTC) i tron (TRX) svom kripto novčaniku za android telefone (verzija 53 beta).

U službenom blogu objavljenom 10. Jula, programer internet pretraživača je otkrio da korisnici Opera-e za android telefone sada mogu da šalju i primaju BTC, TRX i tokene TRC-10 standarda, kao i da sa veb stranice takođe mogu da potražuju i primaju adrese za korisnike kako bi dovršili transakcije sa BTC-om.

Opera karakteriše ovu drugu funkcionalnost kao “eksperimentalnu integraciju Web 3”, pojam koji je prvobitno bio skovan kako bi se odnosio na ambiciju da se razvije semantički internet i sve se više koristi za upućivanje na evoluciju inteligentnijeg i otvorenijeg distribuiranog veba koji obuhvata upotrebu blokčeina, decentralizovanog računarstva i kriptovaluta.

Kripto novčanik pretraživača Opera već podržava iter (ETH) i tokene ERC standarda, a objava na službenom blogu kompanije implicira da će bitkoin podrška za WEB 3.0 podstaći korišćenje bitkoina ne samo za špekulacije i kao čuvara vrednosti, već i za plaćanja.

Pre lansiranja verzije za Android, Opera je u maju ove godine prvobitno pokrenula TRX i TRC standard podršku za svoj novčanik.

Kako je izveštavao Cointelegraph, Opera je postepeno uvela mnoštvo razvojnih projekata za Web 3.0, kao i novčanik i decentralizovanu aplikaciju (DApps) za svoj pretraživač.

Paralelno sa tim, kompanija je nastavila da istražuje razvoj budućih blokčein aplikacija u okviru svojih drugih proizvoda i ekosistema, naročito kroz partnerstvo sa kompanijom Ledger Capital, koja se bavi savetovanjem i finansijskim uslugama.

Drugi veliki igrači u oblasti pametnih telefona koji su bazirani na blokčeinu uklkjučuju Sirin Labs - koji je prošle zime lansirao svoj prvi pametni telefon zasnovan na blokčeinu, nudeći “cold storage” kripto novčanik i podršku za enkriptovanu komunikaciju.

Ovog proleća,  HTC je takođe uveo trgovanje kriptovalutama putem ugrađenog novčanika za korisnike Exodus 1 pametnog telefona baziranog na blokčeinu, kao i na Exodus 1S pametnom telefonu sa kapacitetima ful noda.

Južnokorejski gigant Samsung, čiji pametni telefon Galaxy C10 ima i skladište za privatne ključeve, je 10. jula najavio izdavanje sopstvenog seta alata za blokčein i razvoj softvera za decentralizovane aplikacije.