Članovi opozicionih stranaka u luksemburškom parlamentu zahtevaju detalje od premijera o predloženom planu e-uprave, navodi se u izveštaju luksemburškog Timesa od 24. maja.

Plan se navodno usredsređuje na implementaciju blokčein tehnologije, kao i na veštačku inteligenciju (AI) u državnoj upravi. Sedište novoizgrađene pozicije vlade, ministar za digitalizaciju, Mark Hansen, rekao je da će naglasak biti stavljen na poboljšanje čuvanja i prenosa podataka u državnoj upravi uz blokčein tehnologiju.

Loron Mesar, istaknuti član opozicione stranke Hrišćanskih demokrata, zatražio je od premijera Zevier Betela da pruži detalje o različitim aspektima plana. Mesar je tražio pojašnjenje ko će u privatnom sektoru biti u partnerstvu sa vladom za razvoj tehnologije, koja područja javnog sektora će imati koristi i stvarne rokove za projekte.

Prema izveštaju, planovi za e-upravu u vezi sa AI bili su podjednako nejasni, a portparoli vlade odbili su da daju komentare kada su ih pitali za budžet projekta za AI.

Kao što je nedavno izvestio Cointelegraph, zakonodavci iz Luksemburga usvojili su u februaru zakon primene blokčein tehnologije u finansijskom sektoru. Novi zakon, kako se izveštava, osigurava pravnu sigurnost u vezi sa vrednosnim papirima na bazi blokčeina u opticaju, kao i istu pravnu zaštitu za finansijske transakcije na blokčeinu kako je predviđeno za fiat transfere.

Izvestan broj vlada širom sveta navodno je u fazi planiranja ili implementacije blokčein strategija, kao što su Novi Zeland, Nemačka, Australija i Ujedinjeni Arapski Emirati.


 

Pripremila: Majda Petrović