Oracle objavljuje paket softvera na bazi blokčeina za upravljanje lancem snabdevanja

Kompanija za razvoj softvera Oracle Corp. objavila je paket aplikacija zasnovanih na blokčein programima kao što su SaaS (softver kao usluga) bazirani na “Oracle Blockchain Cloud Service-u”, navodi se u saopštenju objavljenom 23. oktobra. Novi proizvod je navodno dizajniran za poboljšanje praćenja i transparentnosti kroz lance snabdevanja.

Oracle je američka korporacija osnovana 1977. godine i trenutno je jedan od najvećih proizvođača na tržištu poslovnih softvera. Sa ukupnim prihodom od 39,8 milijardi dolara u 2018, Oracle je druga po veličini kompanija za razvoj softvera prema Global 2000 2018 Forbesovoj listi.

Novi proizvod pod nazivom “Oracle Blockchain Applications Cloud” sadrži četiri aplikacije: Intelligent Track and Trace, Lot Lineage and Provenance, Intelligent Cold Chain, and Warranty and Usage Tracking..

Kao i mnogi alati za upravljanje lancima snabdevanja zasnovanim na blokčeinu, Oracle Blockchain aplikacije tvrde da omogućavaju kupcima praćenje proizvoda kroz lance snabdevanja, povećanje transparentnosti, ubrzanje isporuke proizvoda i poboljšanje zadovoljstva kupaca. Proizvod navodno dozvoljava korisnicima praćenje autentičnosti komponenata proizvoda i kontrole temperature, kao i smanjenje otpada iz papira.

U početku je Oracle objavio svoje planove za pokretanje aplikacije platforme-kao-usluga i decentralizovanih aplikacija baziranih na decentralizovanim registrima u maju. U to vreme, Oracle je već radio sa vladom Nigerije, koja navodno pokušava da koristi tehnologiju blokčeina za dokumentovanje carina i uvoznih obaveza.

Opšte objavljivanje Oracle Blockchain Cloud servisa potvrdio je Oracle u julu. Proizvod se fokusira na efikasnost transakcije i autentičnost lanca snabdevanja, koristeći Hyperledger-ov Fabric kao osnovu. Izalazak softvera je pratio niz suđenja sa bankarima, poslovnim i vladinim klijentima.


 

Pripremio: Nikola Tasić