Kompanija za razvoj softvera Oracle Corp. objavila je paket aplikacija zasnovanih na blokčein programima kao što su SaaS (softver kao usluga) bazirani na “Oracle Blockchain Cloud Service-u”, navodi se u saopštenju objavljenom 23. oktobra. Novi proizvod je navodno dizajniran za poboljšanje praćenja i transparentnosti kroz lance snabdevanja.

Oracle je američka korporacija osnovana 1977. godine i trenutno je jedan od najvećih proizvođača na tržištu poslovnih softvera. Sa ukupnim prihodom od 39,8 milijardi dolara u 2018, Oracle je druga po veličini kompanija za razvoj softvera prema Global 2000 2018 Forbesovoj listi.

Novi proizvod pod nazivom “Oracle Blockchain Applications Cloud” sadrži četiri aplikacije: Intelligent Track and Trace, Lot Lineage and Provenance, Intelligent Cold Chain, and Warranty and Usage Tracking..

Kao i mnogi alati za upravljanje lancima snabdevanja zasnovanim na blokčeinu, Oracle Blockchain aplikacije tvrde da omogućavaju kupcima praćenje proizvoda kroz lance snabdevanja, povećanje transparentnosti, ubrzanje isporuke proizvoda i poboljšanje zadovoljstva kupaca. Proizvod navodno dozvoljava korisnicima praćenje autentičnosti komponenata proizvoda i kontrole temperature, kao i smanjenje otpada iz papira.

U početku je Oracle objavio svoje planove za pokretanje aplikacije platforme-kao-usluga i decentralizovanih aplikacija baziranih na decentralizovanim registrima u maju. U to vreme, Oracle je već radio sa vladom Nigerije, koja navodno pokušava da koristi tehnologiju blokčeina za dokumentovanje carina i uvoznih obaveza.

Opšte objavljivanje Oracle Blockchain Cloud servisa potvrdio je Oracle u julu. Proizvod se fokusira na efikasnost transakcije i autentičnost lanca snabdevanja, koristeći Hyperledger-ov Fabric kao osnovu. Izalazak softvera je pratio niz suđenja sa bankarima, poslovnim i vladinim klijentima.


 

Pripremio: Nikola Tasić