Od kako je pre 8 meseci NYDFS (New York State Department of Financial Services) uveo način za regulisanje kompanija koje posluju sa kriptovalutama – BitLicense, izdata je samo 1 licenca.

Lansirana da bi olakšala prihvatanje od strane državnih institucija

Kada je objavljeno da NYDFS uvodi program BitLicense, vest je naišla na komentare da će taj potez privremeno ograničiti tržište. Neki stručnjaci su smatrali da će takav potez dovesti do toga da će kriptovalute biti prihvaćene od strane državnih organa, a samim tim i opšte javnosti.

Protparol NYDFS-a kaže za Fortune:

“Uvek će postojati oni koji se zalažu za što manje regulativa, ali smatramo da, BitLicense ima dugoročni pozitivan uticaj na oblast kriptovaluta. Ukoliko digitalne valute žele šire usvajanje, jaka zaštita potrošača i nadzor su neophodni.”

Veliki broj kompanija, među kojima su Bitfinex, BitQuick, BTCGuild, Eobot, Genesis Mining, GoCoin, Kraken, Paxful i Poloniex, doneli su odluku da napuste Njujork kako bi izbegli BitLicense.

Poteškoće sa prijavom

Uprkos tomešto program postoji već 8 meseci, samo jedna licenca je izdata – Circle-u. Cointelegraph-u je poznato i da su aplikacije Coinbase-a i Xapo-a još u fazi obrade.

Sama prijava košta 5.000 dolara, ali opširna papirologija i pravna pomoć donosi dodatne troškove. Džeron Lukaševič, CEO Coinsetter-a, rekao je da je njegova kompanija potrošila čak 50.000 dolara kako bi ispunila sve neophodne uslove i podnela prijavu za BitLicense. Džordž Frost, CLO iz Bitstamp-a, rekao je da su svi troškovi njegove kompanije iznosili čak 100.000 dolara.

Šta će se sledeće dogoditi sa BitLicense

Dejna Sirakjuz, bivši advokatica NYDFS, je branila novi program rečima: “Proces se za sada ne razlikuje od MSB licenci (Money Service Business)”.

Međutim, poznato je da je proces prijavljivanja za MSB licencu u državi Njujork skup, spor i težak čak i za velike kompanije koje imaju armije advokata. Budući da je proces pribavljanja BitLicense i MSB licence isti, svi se pribojavaju kakve izglede imaju mali startapi za pribavljanje iste.