Artur Budovski, kreator Liberty Reserve-a je osuđen na 20 godina zatvora jer je Vlada SAD-a proglasila da je poslovanje te kompanije u stvari samo masovno pranje novca. Na taj način je oprano 6 milijardi dolara.

Gold Age

Atrur Budovski uključen je u virtuelne valute još od 2002-e godine, kada je otkupio Gold Age od tadašnjeg vlasnika, Parkera Bredlija.

Samo 4 godine kasnije, u julu 2006-e, optužen je od strane Njujorkškog okružnog tužioca za povredu člana 13-B bankarskog zakona.

Uprkos tome što je izjavio da je nevin, pobegao je iz Amerike u Kostariku. Proglašen je krivim i osuđen na 5 godina zatvora, što je kasnije umanjeno na 5 godina uslovno.

Budovski se čak odrekao i američkog državljanstva.

Osnivanje Liberty Reserve-a

U Kostariki, Budovski je osnovao Liberty Reserve koji je trebalo da obavlja iste funkcije kao i Gold Age.

Tokom 7 godina nakon izricanja presude, vodio je sajt. Svako je mogao da koristi sajt i vrši transfer novca, sa vrlo malo neophodnih podataka. Neophodno je bilo samo znati ime, e-mail, adresu i datum rođenja.

Trgovci kreditnim karticama i kradljivci identiteta često su posećivali sajt, a na svom vrhuncu sajt je imao više od milion korisnika širom sveta, od kojih je čak 200.000 bilo iz SAD-a. Sajt je obrađivao više od 12 miliona transakcija godišnje.

Hapšenje

Iz tog razloga Vlada SAD-a je postala zainteresovana za sajt.

Patriotski Akt je omogućio organima za sprovođenje zakona da gone procesora plaćanja nakon što je US TD (US Treasury Department) objavio da je u pitanju pranje novca.

2013-e godine sajt su preuzeli američki istražitelji, a zatim ga i ugasili.

Budovski je uhapšen 2014-e godine u Španiji, zajedno sa nekoliko saradnika.

Izručen je SAD-u kako bi mu bilo suđeno za pranje novca i vođenje nelicanciranog servisa za prenos novca.

Izricanje kazne

U januaru 2016-e godine, Budovski se izjasnio krivim za pranje novca.

Okružni sudija ga je osudio na 20 godina zatvora, rekavši da Budovski nije pokazao iskreno kajanje za svoje postupke.

U zaključku je rečeno da je celo poslovanje bilo u stvari samo masovno pranje novca.

Lesli R. Kaldvel, pomoćnik tužioca je rekao:

“Velika kazna koja je izrečena danas pokazuje da je pranje novca putem virtuelnih valuta i dalje pranje novca, a onlajn kriminal je i dalje kriminal.”

Prit Barara, advokat, je izjavio:

“Uprkos naporima da izbegne suđenje, uključujući premeštanje poslovanja offshore i odricanje od američkog državljanstva, Budovski ipak odgovara za bestidno kršenje američkih krivičnih zakona.”