Globalna istraga da se otkrije pravi identitet Satošija Nakamotoa izgleda da je došla do kraja ukazujući na Kreg Stiven Rajta, 44-ogodišnjeg IT stručnjaka iz Australije.

Potraga za Satošijem traje duže od 5 godina, ali je potraga završena, sudeći po novim dokazima – blogovima, mail-ovima i izjavama, koje je anoniman izvor dostavio sajtovima Gizmodo i Wired.

Satoši Nakamoto je vlasnik više od milion bitkoina, ukupne vrednosti veće od 400 miliona dolara.

Istina je manje egzotična nego što smo zamišljali, jer je kreator Bitcoin-a daleko od osamljenog, neuspešnog programera japanskog porekla, već običan biznismen iz Australije.

Kao slučajno, u sredu 9.12., samo nekoliko sati posle saopštenja sajtova Gizmodo i Wired u Kregovu kuću je upala policija. Iz policije tvrde da akcija nije povezana sa sumnjom da je on kreator.

Policijska racija možda i nema veze sa bitkoinom, ali zasigurno je da Vrajt ima poseban stav prema oporezivanju, pa je verovatno privukao pažnju policije zbog javnog otkrivanja identiteta. To bi mogao biti izvor njegovih problema. U jednom od svojih blogova postavljenih u maju 2013. godine, sa naslovom Manifesto, izjavio je:

“Naći ću rešenja za probleme o kojima niste još ni razmišljali i uradiću to bez VAŠE dozvole ili dozvole bilo koje države! Kreiraću stvari koje će činiti da vaše ideje propadnu, jer neću prestati da ih kreiram. Neću vam ponuditi nasilje. Međutim, Vi ćete morati da primenite nasilje kako biste me zaustavili.“

Ovo, takođe, može biti još jedan trag koji ukazuje na mogućnost da je Kreg Rajt kreator Bitcoin-a.

Čovek sa visokim ciljevima

Jedna od Kregovih kompanija, Panopticrypt, je izdala saopštenje:

“Panopticrypt je osnovao Dr Kreg Rajt, jedina osoba na svetu* sa sva 3 GSE sertifikata (GIAC Security Expert), što ga čini stručnjakom sa najviše sertifikata za IT bezbednost na svetu.“

Nije da je to loša stvar, ali je sigurno simbol njegovog ega. Ali onda, ako je on Satoši, zašto se distancirao od revolucionarne ideje kao što je bitkoin?

Poslednja reč još nije rečena

Ipak, svi dokazi su posredni. U ovom trenutku, nema definitvnog dokaza. Svi dokazi su mogli biti i izmišljeni, iako je teško zamisliti da bi neko imao motive da pripremi ovako dobro razrađenu intrigu.

Još uvek nije bilo ličnih izjava, od strane bilo koga, bez svedoka na vidiku.

Bitkoin populacija je podeljena 50/50 – da li je Kreg Stiven Rajt zaista Satoši ili nije.

Sajmon Dikson, CEO BnkToTheFuture, je izjavio:

“Satošiju Nakamotou treba da kucaju na vrata sudije za dodeljivanje Nobelove Nagrade, a ne policijske snage Australije. Niko neće imati veći uticaj na budućnost finansija od Satošija.“

Ostaje banalno pitanje: da li je Kreg Stiven Rajt zaista Satoši Nakamoto? Ali treba misliti i na druge stvari: ukoliko jeste, zašto je odlučio da isčezne sa scene? Da li je bio uplašen onoga što je kreirao i potencijalnih posledica ukoliko bude identifikovan?

Kakvi god da su odgovori, imajući u vidu raciju policije u njegovoj kući i njegov stav prema oporezivanju, postoje dobre šanse da ćemo uskoro saznati istinu.