Mastercard je razvio blokčein koji može da upravlja celom mrežom, tvrdi podpredsednica An Kerns tokom svog izlaganja na konferenciji Money20/20, 4. juna.

Govoreći na događaju u Amsterdamu, An Kerns je rekla da je kompanija razvila svoj blokčein i polako ga intergrisala u sistem kako bi se otkrilo gde se on može zaista upotrebiti.

"Ne možete samo da zamenite postojeću tehnologiju sa blokčeinom jer ne znate da li će njegova upotreba uopšte doneti poboljšanje", objašnjava An.

"Blokčein pronalazi stvari koje može da reši za vas, možda to bude dokaz o autentičnosti... možda to bude svetsko trgovanje... imate novu tehnologiju ali prvo morate da je testirate kako bi videli gde zaista možete da je upotrebite."

Iako se blokčein već koristi u finansijskom sektoru MasterCard aktivno istražuje gde sve ova tehnologija može da se primeni u ovoj vrsti poslovanja.

U aprilu, MasterCard je objavio patent za "brže praćenje" rasta blokčeina tako što nodovi mnogo brže verifikuju podatke.

Manji rast kompanije u prvom kvartalu 2018. je bio direktno povezan sa padom cena kriptovaluta i zbog toga je bilo dosta manje trgovanja putem kartica.

"Ovo je zbog skorašnjeg pada cena kriptovaluta", rekla je direktorka finansija Martina Hund-Mejean tokom svog obraćanja vezanog za zaradu kompanije 2. juna. "Očekujemo umeren rast u predstojećem periodu."


 

Pripremio: Stevan Kostić