Zajednica koja podržava bitkoin navela je da bitcoin.com dovodi u zabludu kupce navodeći ih da kupuju bitkoin keš umesto bitkoina. Besnim korisnici su pokrenuli sajt bitcoincomlawsuit.info kako bi prikupili potpise i donaciije (petak, 27. april).

Grupa je takođe uspostavila Telegram kanal, koji je kreairao korisnik tvitera @MoneyTrigz, koji je okupio 911 članova do vremena pisanja ovog članka. Jedan od korisnika podrške koju vodi zajednica postovao je objašnjenje tvrdnje na tviteru (28 april):

Novopokrenuti sajt će uskoro prihvatati bitkoin donacije radi izjednačavanja obećane tužbe protiv bitcoin.com-a, zbog koga su uznemireni korisnici tvrdili da je nedavno modifikovao svoj interfejs kako bi zamaglio razliku između bitkoina i bitkoin keša, koina koji je hard fork-om odvojen sa bitkoinovog blokčeina u avgustu prošle godine i koji se od tada takmiči sa bitkoinom za prepoznavanje brenda.

Kako ističu besni korisnici, bitcoin.com, koji obezbeđuje bitkoin i bitkoin keš kripto-novčanike, pokazuje kupcima logoe obe kriptovalute u istoj boji (za razliku na primer od servisa berze Coinbase-a) kao i neubičajeno upućivanje na bitkoin kao "Bitcoin Core" naziv njegovog softverskog klijenta pre nego na njegov naširoko prepoznatljiv naziv "Bitcoin".

Bitcoin.com

Mnogi uznemireni korisnici su otišli toliko daleko da sugerišu da ove prakse predstavljaju "prevaru". Rasprava koja je u toku izaziva neslaganje između kreatora Bitcoin.com-a i velikog podržavača bitkoin keša, Rodžera Vera i teškaša kripto industrije Erika Vorhisa, direktora ShapeShift-a.

Ranije ove godine, institucija vlade SAD-a je pogrešno zakoračila u mutne vode, objavljujući zvanično istraživanje dokumenta koji je pogrešno tvrdio da je bitkoin keš "originalni" bitkoin, dok je bitkoin "fork".

 

Pripremio: Bojan Zečević