Factom, blockchain startap, uspeo je još jednom da prikupi finansijsku podršku investitora iz Silicijumske doline vrednu više miliona dolara, čime će obezbediti veći broj talenata i bolju eksploataciju tehničkih potencijala u različitim industrijama.

Od prikupljenih 4,2 miliona dolara (najviše je uložio milijarder Tim Drejper iz Draper Associates), najveći deo će biti izdvojen za ‘agresivan rast kompanije’, dozvoljavajući svom razvojnom timu da otkrije sve poslovne probleme koji se mogu rešiti sa većom transparentnošću i bezbednosnim merama u blockchain mreži.

“Započeli smo Factom da bi izgradili iskreniji i transparentniji svet koristeći prilično jednostavan pristup: izradu softvera koji onemogućava izmenu prošlosti i usmerava na mesto gde softver najbolje rešava poslovne probleme. Prikupljena sredstva će ubrzati napredak na tom putu,” izjavio je suosnivač i izvršni direktor Factom-a, Piter Kirbi.

Factom je na pravom mestu

Tim Drejper, jedan od najvećih deoničara Factom-a, rekao je za Cointelegraph u intervjuu koji za Factom kaže da je na “pravom mestu” gde mere bezbednosti i skalabilnost blockchain mreže rastu i bivaju poboljšani blagovremeno.

“Factom je na pravom mestu u pravo vreme (sweet spot) gde je blockchain dovoljno sazreo, a korporativni klijenti su toliko očajni da se bore protiv hakera čineći poslovanje bezbednijim i transparentnijim,” rekao je Drejper za Cointelegraph.

On veruje da će Factom-ov softver i blockchainove usluge omogućiti velikim ustanovama kao što su Vlade da upravljaju podacima u pouzdanijem i efikasnijem ekosistemu.

Drejper dodaje:

“Vladama su, potrebne veće bezbednosne mere od napada hakera, a blockchain obezbeđuje bolje nego što trenutno imaju. Verujemo da Factom-ov tim ima priliku i mogućnost da izgradi veću kompaniju od Oracle-a, Palantir-a i IBM-a zajedno.”

Šta će uraditi sa svim tim novcem?

Sa kapitalom prikupljenim od investitora, Factom je razvio i pokrenuo niz proizvoda zasnovanih na blockchain-u, uključujući Apollo, Iris i Hera, koje koriste blockchain tehnologiju za obavljanje složenih poslova i zadataka, uključujući reviziju, upravljanje podacima, ličnu identifikaciju i informacionu proveru identiteta.

Sigurnost Factom-ovog sistema i skalabilnost njegove mreže omogućava firmi da obezbedi partnerstvo sa vodećim korporacijama i institucijama, uključujući i Državnu bezbednost SAD-a, koja je obezbedila 199.000 dolara za poboljšanje sigurnosnih protokola u IoT uređaju zasnovanom na blockchain-u.

Konkretno, Factom-ov softver Apollo je dizajniran za Vlade i velike korporacije i omogućava firmi da radi sa povećanom količinom osetljivih podataka. Trenutno, Factom nadgleda skoro 70 miliona podataka u svojoj blockchain mreži.