Vrhunski brend viskija Ailsa Bay navodno će objaviti ono što vjeruje da je prvi svetski viski praćen sistemom zasnovanim na blokčeinu. Internet stranica sa novostima vezanim za alkoholna pića  "Drinks Business" je 26. marta izvestila o razvoju.

Ailsa Bay je u vlasništvu Williama Granta & Sonsa (WG&S), kompanije za proizvodnju alkoholnih pića koja je osnovana 1887. godine i koja, prema Crunchbase-u, ima godišnji prihod od oko 80 miliona dolara. Prema izveštaju, WG&S se udružio sa blokčein kompanijom arch-net  kako bi razvio nove proizvode i sistem koji će pratiti kompletan proces destilacije i proizvodnje od izvora do prodavnice.

Ovaj potez je, kako se izveštava, namenjen za rešavanje problema falsifikovanja alkoholnog pića u Ujedinjenom Kraljevstvu, a takođe omogućava kompaniji da prikupi podatke od postojećih i potencijalnih kupaca korišćenjem sistema lociranja kako bi odredio gde se proizvodi kupuju. Drugačiji izveštaj The Drinks Business tvrdi da UK gubi 218 miliona funti (preko 288 miliona dolara) zbog  falsifikovanih vina i alkoholnih pića svake godine.

Upotreba blokčeina za praćenje luksuznih i skupih proizvoda, uz istovremeno obezbeđivanje njihove autentičnosti, dobija na snazi. Jedan od najnovijih primera je platforma za praćenje dijamanata na bazi blokčeina koju je u februaru uvelo rusko Ministarstva obrazovanja i nauke.

Štaviše, u aprilu prošle godine, lideri u industriji zlata i dijamanata udružili su se sa tehnološkim gigantom IBM-om kako bi razvili blokčein mrežu za praćenje porekla gotovog nakita.

 

Pripremila: Majda Petrović