ICO projekti su nemarno trgovali itirijumom (ETH), sa preko 400.000 ETH prenesenih iz novčanika u samo poslednjih 30 dana, prema podacima od firme za podatke kripto imovine i razvoja softvera Santiment, objavljenim 17. decembra.

Itirijum se premestio iz novčanika ICO timova Nov. 18 - Dec. 17 2018. Izvor: Santiment

Uzorak podataka Sentiment-a nisu pratili ETH “sve do berze”, tako da nije čvrsta i brza potvrda da je ETH nužno naknadno prodan; Santiment tako kvalifikuje dostupne podatke kao “predlog moguće aktivnosti prodaje”

Santiment-ov tromesečni grafikon za ETH koji napušta novčanike ICO timova otkriva značajno povećanje u troškovima za zadnjih 30 dana, u poređenju sa podacima sredinom novembra i oktobra,  kao i od sredine oktobra do sredine decembra:

Itirijum se premestio iz novčanika ICO timova Sept. 18 - Dec. 17 2018. Izvor: Santiment

 

Santiment daje objašnjenje o specifičnim novčanicima u svom uzorku, rangirajući ICO timove prema broju ETH-a “potrošenog” u periodu od 30 dana. Prema svom rangiranju, SingularDTV - blokčein platforma za industriju zabave - stigla je na samom vrhu među 39 projekata, “potrošivši” 60.370 ETH-a od sredine novembra; novčanik tima još uvek sadrži oko 165.000 ETH-a, sa navodnim povećanjem od 585.430 ETH tokom token prodaje.

Stanje na računu  ETH novčanika. Izvor: Santiment

Ostali vodeći ICO ETH “prodavci” proteklog meseca su Aragon (50.000 ETH), Kyber Network (47.290 ETH), Friendz (40.870 ETH) i Status (40.000 ETH).

Dva ICO projekta sa najviše ETH-a u uzorku Santiment-a - DigixDAO i Golem - poseduju 395.430 ETH i 369.020 ETH; ni jedan od njih nije prodao ETH tokom poslednjih 30 dana.

Prema istraživanju ICO analitičke firme ICORating sredinom novembra, ne samo da su ETH troškovi u rastu, već je i celokupni sektor doživeo pad u svojim (Initial) fondovima skupljenim u trećem kvartalu ove godine. Podaci ICORating-a su pokazali da je u trećem kvartalu 579 ICO projekata prikupilo preko 1,7 milijardi dolara, značajno manju vrednost nego 8,3 milijardi navodno skupljenih u drugom kvartalu.

Što se tiče SAD-a, analitičari najnovijih trendova su ukazali na ukidanje modela za prikupljanje sredstava od strane američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) stavljajući “stotine” projekata u rizik i zadržavajući regulativnu neusklađenost.

U vreme pisanja teksta, ETH se trguje na 91 dolar, što je povećanje od 4,4% u periodu od 24h, ali skoro 50% manje u odnosu na prethodni mesec, prema Indeksu cena itirijuma Cointelegraph-a.

 

Pripremio: Marko Mihajlović