Više od 6,2 miliona dolara (662,4 miliona jena) u kriptovalutama izgubljeno je 2017. zbog prevara i krađa, navodi se u izveštaju koji je objavila japanska Nacionalna nadzorna agencija (NPA), a preneo lokalni mediji Nikkei, 22. marta.

Ovaj broj ne uključuje više od 500 miliona dolara vrednih NEM novčića hakovanih iz japanske menjačnice kriptovaluta Coincheck krajem januara.

Nikkei piše da je 16 menjačnica virtuelnih valuta i 3 kompanije sa kripto novčanicima – čija imena nećemo navoditi - bile žrtve svih registrovanih kripto hakerskih napada u 2017., prema navodima NPA. Od 149 slučajeva "neovlašćenog pristupa" kripto nalozima, u oko 80% slučajeva (122 slučaja) kripto novčanici nisu koristili "two-factor authentication", već su koristili samo ID i lozinku, prenosi Nikkei.

Valute koje su u najvećem broju hakovane su bitkoin (BTC) (85 bitkoina izgubljeno), Ripl (XRP) (55 XRP), sa još 13 drugih altkoina.

Prema podacima NPA, broj hakova je rastao tokom meseci, kako je cena BTC-a rasla - 9 neovlašćenih pokušaja u aprilu 2017, 19 u maju i 41 u junu. Bilo je 425 slučajeva ilegalnih onlajn prenosa fiat valuta, što je manje od ¼ od iznosa zabeženog od strane NPA u 2014. godini.

Posle januarskog haka Coincheck-a, Japanska agencija za finansijske usluge (FSA) sprovela je istragu na licu mesta od još 15 neregistrovanih japanskih menjačnica kriptovaluta. Od petnest, sedam je dostavilo obaveštenje o unapređenju poslovanja, a dve su privremeno suspendovale svoje operacije zbog nedostatka "odgovarajućih i potrebnih sistema unutrašnje kontrole".


 

Pripremio: Nikola Mosurović