Kineski preduzetnici su ovog meseca registrovali 714 blokčein firmi u Kini, što je rezultiralo ukupno 26.089 takvih kompanija koje posluju u zemlji.

Prema podacima kompanije LongHash 26. januara, ukupan broj blokčein firmi registrovanih u Kini je 79.556, dok je 57.257 kineskih blokčein kompanija izgubilo svoj pravni status ili im je oduzeta licenca.

Od 2009–17, broj osnovanih blokčein firmi ostao je relativno statičan na godišnjem nivou, pre primetnog skoka u 2018. godini.

Iako ostaje da se vidi da li će finansiranje i dalje ostati stabilno tokom preostalih 11 meseci 2020. godine, ako prosečna mesečna stopa osnovanih blokčein firmi ostane ista kao u januaru, Kina bi ove godine mogla da vidi 8.565 novih kompanija povezanih sa blokčeinom.

Blockchain firms registered in China per year

Blokčein firme registrovane u Kini na godišnjem nivou. Izvor: LongHash

Prema donjoj mapi, lavovski udeo, 28,5%, blokčein firmi u Kini nalazi se u provinciji Guangdung, u kojoj se nalazi grad Šenžen i deli granicu sa Hong Kongom. Oba grada su poznata po svojim tehnološkim habovima i inicijativama za primenu blokčeina u civilnoj administraciji i drugim aspektima opštinskog razvoja.

Distribution of registered blockchain firms in China

Distribucija registrovanih blokčein firmi u Kini. Izvor: LongHash

Prosečno finansiranje ostaje malo

Podaci takođe otkrivaju da preko 46% kineskih blokčein firmi nema više od 5.000 juana registrovanog kapitala, što je nešto manje od 721 dolara. Pored toga, 8,32% firmi ima između 721 i 1.442 dolara, 26% između 1.442 i 7.208 dolara, dok 9,17% firmi ima 7.208 ili više.

Ovaj prividni nedostatak kapitala u kineskom blokčein prostoru u skladu je s rezultatima nedavne zajedničke studije kineske medijske kuće Sinhua i platforme finansijskih podataka Rhino Data. U studiji se navodi da su ugovori o investiranju i finansiranju u kineskom blokčein prostoru pali preko 40% u 2019. godini.

Zvanični napori Kine za razvoj blokčeina

Kako je Cointelegraph izvestio u oktobru 2019., kineski predsednik Si Đinping pozvao je zemlju da ubrza usvajanje blokčein tehnologije:

„Moramo uzeti blokčein kao važan iskorak za nezavisnu inovaciju osnovnih tehnologija, razjasniti glavne pravce, povećati investicije, usredsrediti se na brojne ključne tehnologije i ubrzati razvoj blokčeina i industrijskih inovacija.“

Nakon najave, izveštaji sugerišu da tehnologija blokčeina brzo sazreva u Kini, jer se sve više primenjuje u vladinim projektima. Posledice Đinpingovog govora su dalekosežne, jer su neki primetili da su izveštaji koji kritikuju tehnologiju blokčeina sada zabranjeni od strane lokalnih medija.