Preko 80% trenutne ponude itirijuma (ETH) se drži na 7.572 adrese, tvrdi se u izveštaju koji je 8. marta objavila kompanija za istraživanje digitalnih imovina Delphi Digital.

Konkretno, podaci koji se nalaze u izveštaju navode da preko 80% ukupne ponude ETH novčića drže adrese sa bilansom većim od 1.000 ETH. Broj takvih adresa je 7.572. Istraživanje je podelilo ukupan broj adresa prema broju itirijuma koji sadrže. Izveštaj navodi da 6.490 adresa ima između 1.000 i 10.000 ETH, od kojih 923 ima između 10.000 i 100.000 ETH, 155 između 100.000 i 1.000.000 ETH i samo četiri između 1.000.000 i 10.000.000 ETH.

U istom izveštaju, kompanija takođe tvrdi da je cena ETH-a pala u proseku za 19% nakon svakih od prošlih 5 hard-forkova.

Ipak, najnoviji hard-fork pre prošlomesečnog Constantinople i St. Petersburg ažuriranja doveo je do pada cene ETH-a za manje od jedan posto. U izveštaju se navodi da je ovo delimično rezultat smanjenja blok nagrada od 5 ETH na 3 ETH.

Istraživači su takođe istakli da je od 3. marta više od 2,3 miliona itirijuma (oko 2% ukupne ponude) bilo prisutno u decentralizovanim finansijskim aplikacijama.

Većina ETH-a koja se nalazi u dApps - navodno 98% - je u MakerDAO pametnim ugovorima, koji dozvoljavaju stvaranje i uništavanje decentralizovanog stejblkoina Dai (DAI). Drugi dApp sa najviše ETH je decentralizovana platforma za zajmove Compound, koji od 3. marta drži oko 28.500 itirijuma.

Na kraju, izveštaj takođe izaziva zabrinutost zbog tehničkih rizika sa kojima će se itirijum suočiti u bliskoj budućnosti. Konkretno, dokumenti ukazuju na navodnu Infura centralizaciju, infrastruktura-kao-usluga ogranak kompanije Consensys. Infura dozvoljava DApp developerima da implementiraju svojej DApp-ove bez postavljanja celog noda.

Međutim, korišćenjem Infura, izveštaj tvrdi da se developeri oslanjaju na infrastrukturu kojom kompletno rukovodi ConsenSys i koju hostuje Amazon Web Services, što dovodi do pozicije koju decentralizacija treba da izbegne.

Autor izveštaja, Delphi Digital, postavlja se kao kompanija čiji je cilj da proizvodi nepristrasan sadržaj o digitalnoj imovini i tehnologiji distribuiranog registra (DLT), kao i da pruži usluge analize institucionalnim klijentima. Jedan od članova odbora direktora kompanije je Entoni Pompliano, osnivač Morgan Creek Digital Assets-a.

Kako je Cointelegraph objavio u decembru prošle godine, Pompliano je predvideo da će cena bitkoina (BTC) ići još niže kratkoročno gledano, uprkos tome što je bitkoin dostigao vrednost od 4.000 dolara u to vreme. Mesec dana pre toga, on je takođe izjavio da je bitkoin imovina sa najboljim performansama u zadnjih deset godina.

Još jedan nedavni izveštaj o itirijumu, ovog puta od strane firme za upravljanje kripto imovinom Electric Capital, tvrdi da veći deo developera radi na osnovnom protokolu svih kriptovaluta, ne računajući developere iz kripto zajednice.Pripremio: Marko Mihajlović