Anastasios A. Antoniou, član Evropske blokčein opservatorije i foruma, smatra da blokčein mora pronaći mesto u regulatornom okviru, a ne da ga izbegnu, navodi se u članku objavljenom u sredu, 3. oktobra, u Oksfordskom Business Law blogu.

Stručnjak smatra da je neophodno premostiti podelu između zakona i zakona u blokčeinu, nazivajući ovo "radikalnom promenom" trenutne regulative.

Antoniou dalje upoređuje trenutnu pravnu situaciju oko blokčeina sa glavnim pitanjem krajem devedesetih godina posvećenoj regulativi sajber-aktivnosti. On objašnjava da blokčein mora primeniti zakon kako bi postigao svoj potpuni potencijal:

"Ako tehnologija distribuiranog registra (DLT) želi da postigne svoj puni potencijal, ona ne bi trebalo da pokušava da izbegne ili zaobiđe zakon, već da nađe svoje mesto u dobro struktuiranom, relevantnom i svestranom regulatornom okviru koji će omogućiti da se iskoriste svi potencijali."

U blogu se dalje navodi da će usvajanje novih pravila pomoći da se stekne određena sigurnost na tržištima i stvori novi ekosistem. On naglašava da bilo koji zakon treba da podržava blokčein, umesto da se suprotstavlja inovacijama.

Napokon, Antoniou piše da programeri treba da komuniciraju sa vladama, zaključujući da bi "blokčein programeri trebalo da se informišu oko propisa vezanih za kodiranje, angažovanjem sa zakonodavcima i regulatorima".

Kao što je Cointelegraph pisao ranije u oktobru, revizorska i konsultantska firma Deloitte imenovala je pet prepreka koje je bi blokčein trebalo da preskoči kako bi došlo do masovnog usvajanja - mogućnost dugotrajnih operacija, nedostatka standardizacije, visokih troškova i složenosti blokčein aplikacija i regulatorne neizvesnosti, kao i odsustvo saradnje između firmi povezanih sa blokčeinom.

Ranije u julu, bivši izvršni direktor Vol strita Majk Novograc je predviđao da je masovno usvajanje kripta i blokčeina "još pet do šest godina daleko" zbog nedostatka sličnih primera u tehnološkoj industriji i sumnji konvencionalnih investitora.

 

Pripremio: Nikola Tasić