Džamil Ahmad, zamenik guvernera Državne banke Pakistana (SBP), centralna banka zemlje, izjavio je da institucija namerava da pokrene sopstvenu digitalnu valutu do 2025. godine, saopštava pakistanski Youtube kanal Public News 1. aprila.

Lokalni mediji Dawn takođe saopštavaju da je Asad Umar, ministar finansija Pakistana, izazvao reakciju zvaničnika tokom ceremonije obeležavanja pokretanja Institucije za električni novac (EMI) u ponedeljak, 1. aprila.

Prema Dawn-u, ministar je pitao Agenciju za federalno istraživanje i centralnu banku da obezbedi sajber bezbednost za novi sistem. Umar je navodno tvrdio da je samo jedan incident visokog profila dovoljan da uništi poverenje u bankarski sistem.

Zamenik guvernera centralne banke Ahmad je na ovo odgovorio sa izjavom da institucija već radi na pokretanju sopstvene digitalne valute (CBDC) do 2025. Prema navodima zvaničnika, cilj je da se promoviše uključenje finansijskih institucija u kripto prostor, kao i efikasnost i borba protiv korupcije. Međutim, kompletna primena CBDC-a će se dogoditi tek do 2030. godine.

Kao što je prethodno izvešteno, Pakistan je uveo novu kripto regulativu kao način da se suprotstave finansijskom kriminalu.

Kao što je Cointelegraph izvestio u februaru, centralna banka Ukrajine je završila pilot projekat za svoju nacionalnu digitalnu valutu, e-hrivnja.

Tokom istog meseca, blog poslovnog prava Oksforda objavio je istraživački izveštaj koji je sproveo istraživač sa Univerziteta u Luksemburgu, ističući da je ideja izdavanja CBDC-a previše privlačna kako bi se ignorisala.Pripremio: Marko Mihajlović