Da li je moguće oprati milijarde dolara pomoću bitkoina?

Predugo se govori da kriptovalute podstiču pranje novca, korupciju, terorizam...

Šta su panamski papiri

Izlazak u javnost panamskih papira bacio je svetlo na transparentnost upravljanja tradicionalnim finansijskim transakcijama, kao i na njihovu ulogu u podržavanju/suzbijanju korupcije.

Panamski papiri su zapisi koji otkrivaju skriveno finansijsko poslovanje stotina istaknutih ličnosti iz celog sveta, uključujući šefove država, političare, biznismene, sportiste i druge javne ličnosti. Zapisi otkrivaju detalje poslovanja offshore kompanija koje te ličnosti kontrolišu.

Kontrola ili povezanost sa offshore kompanijama sama po sebi – nije ilegalna. Međutim, zapisi koje je objavio nemački list Süddeutsche Zeitung i ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) pokazuju primere zanemarivanja zakona, utaju poreza, korupciju i zloupotrebu političke moći.

Mossack Fonseca

Izvor panamskih papira je u advokatskoj firmi sa bazom u poreskom raju – Panami.  Reč je o kompaniji Mossack Fonseca.

Ono što je interesantno je to da ne postoji dokaz koji upliće bilo kog njihovog klijenta.

Advokatska firma odbija da razgovara o bilo kom slučaju navodeći poverljivost klijenata kao razlog.

Kriminal i korupcija

Mossack Fonseca ima veoma sumnjive zapise. Na primer, poslovala je sa barem 33 kompanije ili ljudi koji su na crnoj listi američke Vlade zbog njihove umešanosti u ekstremna zlodela kao što je terorizam, trgovina drogom i pomaganje fašističkom režimu kao Severna Koreja.

Firma je kažnjena od strane Britanskih Devičanskih Ostrva 2012. i 2013. godine zbog kršenja zakona protiv pranja novca. Početkom 2015. nemačke vlasti su upale u njihove poslovne i privatne prostorije u Frankfurtu, a 2016. pokrenuta je istraga zbog pranja novca i podmićivanja u Brazilu.

Pranje novca pomoću bitkoina može funkcionisati samo za male igrače

Da li je zaista moguće oprati velike količine novca pomoću bitkoina?

Opšti konsenzus igleda da je – NE. Zbog dva faktora je to nemoguće: razmera bitkoina i pseudo-anonimnost.

Bitkoin nije dovoljno veliki da bi mogao da sakrije velike količine novca. Čak i mali delić onoga što je navodno oprano prema panamskim papirima, izazvalo bi značajno povećanje cene bitkoina.

Pseudeo-anonimnost

Druga stvar je anonimnost.

David Mondrus, vlasnik FreeMasonStore-a i bitkoin stručnjak, je rekao:

“Pravu anonimnost kod bitkoina je teško ako ne i nemoguće postići. Ne bih se oslanjao na njega kada je izbegavanje poreza u pitanju.“

Blockchain transakcije su u stvari samo pseudo-anonimne. Znači, iako identitet vlasnika adrese nije vidljiv, adresa i sve transakcije su javno vidljive za sve.