Kripto tržišta mogla bi se povećati i do deset puta u 2020. godini, navodi direktor Pantera Caiptal-a za Bloomberg 16. oktobra.

Navodeći u intervjuu, direktor Džoi Krug je naveo da su poboljšanja skalabilnosti za bitkoin od suštinskog značaja za izazivanje pomaka u deflacionim cenama tokom ove godine. Bloomberg prenosi njegov citat:

"Ovo su sve tržišta, i ako nemate skalabilnost, nemate tržišne činioce."

Komentari su se pojavili nekoliko dana nakon novog razvoja na strani institunacionalnog trgovanja na bitkoin tržištima, sa Fidelity Investment-om koji otkriva da je testirao regulasano kastodi rešenje za investitore i hedž fondove.

Dok su reakcije finansijskih ličnosti poput Majkla Novograca iz Galaxy Digital-a bile pozitivne, vesti nisu uspele da utiču na raspoloženje tržišta ili samu cenu bitkoina.

Za gospodina Kruga, to je zato što raspoloženje tržišta zahteva znake usvajanja bitkoina "po trenutnoj klimi", koja zauzvrat zavisi od poboljšanja kapaciteta. Međutim, direktor je izrazio svoju sumnju da će sam bitkoin "ikada" biti u mogućnosti da se takmiči sa platnim mrežama poput Visa-e i MasterCard-a.

"Ne znam da li će se to ikada dogoditi bitkoinu, ali mislim da ćemo u narednih nekoliko godina videti brz blokčein kao Visa i MasterCard" - nastavio je, dodajući da takva poboljšanja n mogu uprkos tome izazvati povećanja do "10 puta" u roku od dve godine.

Programeri nastavljaju da rade na poboljšanju broja transakcija koje bitkoin može da reši, prvenstveno kroz off-chain rešenja kao što je Lighting Network.

Pad cena na kripto tržištima od januara 2018. godine je u međuvremenu značilo da je Pantera "videla" svoje bogatstvo na testu u poslednjih nekoliko meseci, objavljujući u oktobru statističke podatke koji pokazuju da je njen DIgital Asset fond opao preko 40% od svog osnivanja.


 

Pripremio: Bojan Zečević