Francuski fudbalski klub Paris Sen Žermen (PSG) sarađuje sa blokčein platformom Socios.com za pokretanje token ekosistema, prema Cointelegraphom saopštenju za medije od 11. septembra.

PSG se takmiči u najvišem rangu francuske fudbalske lige i bio je proglašen za najpopularniji klub u zemlji.

Socios se opisuje kao digitalizovani, tokenizovani oblik grupnog menadžmenta (crowd-management) "Socios" koncepta Real Madrida i FC Barcelone - "socios" znači član ili saradnik na španskom jeziku. Platformu pokreće sportski blokčein poduhvat pod nazivom chiliZ, koji ima podršku velikih igrača u kripto industriji uključujući kripto berzu Binance. chiliZ je prikupio 66 miliona dolara do sada, prema prepisci CT-a sa izvršnim direktorom Aleksandrom Dreifusom.

Partnerstvo PSG-a sa platformom omogućiće klubu da pokrene Fan Token ponudu (FTO), koji navijačima daje brendirani Sen Žermen klub token sa kojim će imati pravo glasa i takođe će moći da imaju VIP status i/ili nagrade kao njihovi vlasnici.

Navijači će, prema izveštajima, moći da glasaju o "kozmetičkim" odlukama (odabiru boje dresa, muzike na stadionu i logo-u) kao i određenim sportskim aspektima (MVP, igrač utakmice ili meseca, prijateljske utakmice, letnje turneje, sastave itd.).

Dreifus je napomenuo da strategija predstavlja ograničen mehanizam tokena, koji ne tokenizuje postojeću korporacijsku strukturu kluba, već se fokusira na podsticanje i monetizaciju fan-angažmana i iskustava pomoću kripta. Mark Armstrong, Glavni službenik za saradnju PSG-a, navodi u saopštenju:

"Paris Sen Žermen je odlučan da iskoristi mogućnosti koje kriptovalute mogu da pruže. Ova revolucionarna tehnologija će imati važan uticaj na ukupnu poslovnu strategiju kluba i način na koji se bavimo našim fan bazama."

Tokeni za navijače Sen Žermena će se trgovati na tržištu socios.com, ali samo u odnosu na chiliZ izvorni token (CHZ). Klubski FTO će se navodno održati pre početka predstojeće fudbalske sezone, iako će tačan datum i cenu tokena tek otkriti.

Dreifus je dalje naglasio za Cointelegraph da, iako je PSG prvi klub visokog profila koji se pridružio inicijativi, platforma ima za cilj da angažuje "stotine miliona" fudbalskih navijača svetskog kalibra širom sveta. Dreifus je izjavio da će platforma pomoći da se angažuje i obrazuje veliki deo populacije o blokčeinu i kriptu.


 

Pripremio: Nikola Mosurović