Britanski provajder blokčein infrastruktura Parity je pokrenuo beta verziju Substrate-a, svoje alatke za kreiranje prilagođenih blokčeina, navodi se u saopštenju za javnost objavljenom u utorak, 18. decembra.

U saopštenju se navodi da je Substrate dizajnirana da obezbedi "maksimalnu tehničku slobodu" dok se pravi blokčein. Podržava više programskih jezika, korisnici mogu napraviti vlastite konsenzusne mehanizme i kompatibilan je sa većinom postojećih algoritama konsenzusa.

Parity će takođe dodati još konsenzusnih mehanizama u narednim izdanjima, omogućavajući korisnicima da prelaze na različite mehanizme bez hard forka.

Beta verzija Substrate-a je licencirana pod ’GNU General Public Licence’, ali kako bi se obezbedila maksimalna sloboda za programere, repozitorijum alatke biće premešten u Apache 2.0 licencu. Parity će takođe pružiti profesionalnu pomoć organizacijama koje razmatraju izgradnju aplikacija sa Substrate-om.

Osnivač Parity-a, Gevin Vud, koji je takođe suosnivač itirijuma, kaže da je Substrate koristio sve lekcije naučene u izgradnji itirijum ekosistema i Polkadot-a koji omogućava korisnicima da povezuju različite vrste blokčeina. Vud je prvo najavio lansiranje Substrate-a na Web3 samitu održanom u Berlinu u oktobru, gde je izjavio da će alatka "biti prelomna tačka" u tranziciji prema "multi-chain svetu".

 

Pripremila: Majda Petrović