Godinama se vrlo malo znalo o Blockchain-u, a danas na hiljade entuzijasta radi na testiranju i implementaciji servisa baziranih na blockchain-u.

AntShares je platforma nastala zbog verovanja u veliki potencijal blockchain-a. Cointelegraph je razgovarao o kompaniji sa njenim direktorom i suosnivačem  – Da Hogfeijem.

Šta je AntShares?

To je decentralizovan i distribuiran mrežni protokol baziran na Blockchain tehnologiji. Zvuči li to kao opis bilo koje druge platforme kreirane na Blockchain-u? Sačekajte dok ne čujete više o tome…

AntShares omogućuje digitalizovanje sredstava iz realnog sveta, njihovu registraciju, transfer, trgovinu, clearing i poravnanja preko P2P mreže. AntShares vodi bazu podataka o transferima digitalnih sredstava putem elektronskih ugovora. Funkcija elektronskih ugovora kreira digitalne tokene kao opšte osnovne podatke koji mogu biti dalje snimani u bazu podataka.

Platforma ima potencijal da bude primenjena u mnogim oblastima.

Jaz na tržištu

Zvuči kao ambiciozan projekat, zar ne? inspiracija za projekat je bila sama potražnja. Da Hongfei je objasnio:

“Tim je započeo projekat pre 2 godine stvarno verujući da će svojim napretkom utabati put za velike igrače da usvoje ovu revolucionarnu tehnologiju. Postoji velika potražnja i to ne samo od strane investitora, štrebera i kripto-zaljubljenika, već i od strane velikih tržišnih igrača i zakonodavaca.”

Govoreći o tome šta je bila inspiracija za projekat, on je nastavio:

“Ants (mravi) imaju društvenu strukturu u kojoj uživaju jednakost, ali nose različite zadatke. Share (deliti, deonica) je ujedno i glagol i imenica. Mislim da ime AntShare govori samo za sebe – da smo inspirisani ovim marljivim stvorenjima i duhom interneta kao temom našeg doba.”

Inovacije

Kako se tehnologija sve brže i brže razvija, postaje sve teže ostati konkurentan na tržištu.

Postoji mnogo blockchain projekata koji se fokusiraju na digitalna sredstva. Prema Da Hongfeiju, usluga koju pruža AntShares nema očiglednu konkurenciju na tržištu, najviše zbog toga što su u potpunosti usklađeni sa zakonom. Međutim, to nije jedina stvar zbog čega imaju prednost nad sličnim projektima.

Prvo, platfoma ima ugrađen KYC/AML api.

Drugo, platforma nudi opciju Superconducting Transaction. Menjačnice više neće morati da nude escrow servis, već samo match-making. Escrow će biti zamenjen sa onchain-broadcasting-om naloga potpisanih privatnim ključevima. To će eliminisati prethodne moralno-tehnološke rizike povezane sa tradicionalnim menjačnicama.

Treće, direktno korišćenje fiat valute je moguće kako bi eliminisali regulatorne rizike u smislu uplitanja državnih organa.

Na kraju, platforma je usvojila originalni dBFT mehanizam konsenzusa, koji je praktičan za velike tržišne igrače.

Transparentnost

Za svaki startap, pitanje poverenja je veoma važno. Prema Da Hongfeiju poverenje se stiče sa stalnim open-source razvojem i interakcijom sa korisnicima. Stoga, AntShares sve čini transparentnim.

Microsoft

Trenutno, kompanija se fokusira na kinesko tržište. Međutim, tim je sklopio velika partnerstva, poput partnerstva sa Microsoft-om. Partnerstvo je sklopljeno kako bi se razvili servisi za skladištenje digitalnih dokaza, uključujući digitalne ugovore, intelektualnu svojinu i drugi.