Netpay International, vodeća globalna kompanija za onlajn plaćanja udružila se sa izraelskom kompanijom BNC LedgerTech kako bi integrisala blokčein usluge, prema izveštaju Financial Magnates-a od 12. februara.

Netpay International će, kako se izveštava, da postane četvrta finteh kompanija koja koristi BNC LedgerTech digitalno bankarsko rešenje zasnovano na blokčeinu "Ubanker".

Koristeći alat zasnovan na blokčeinu, Netpay International će navodno da smanji troškove rada. Prema izveštaju, BNC LedgerTech naplaćuje fiksnu minimalnu naknadu, dok banke obično naplaćuju procenat od ukupnog transfera iznosa.

Prema Financial Magnates-u, Ubanker posluje u skladu sa propisima centralne banke Evropske unije, dok BNC LedgerTech poseduje licencu institucije za elektronski novac u regionu.

Zauzvrat, Netpay International je do sada, kako se izveštava, partner sa preko 100 banaka širom sveta, prema internet stranici kompanije.

Eva Kaili, grčka poslanica u parlamentu EU, nedavno je tvrdila da banke ne mogu da zaustave ljude da koriste blokčein tehnologiju, što znači da centralne banke imaju previše kontrole nad depozitima klijenata.

6. februara, izveštaj je otkrio da 90% eksperata za trezor i finansije veruje da će blokčein imati pozitivan uticaj na industriju plaćanja. Istraživanje je sprovela jedna od deset najvećih američkih banaka TD, koja je podružnica kanadske multinacionalne Toronto-Dominion banke.

 

Pripremio: Nikola Mosurović