Platforma za plaćanje iz Sjedinjenih Američkih Država, Square, zapošljava inženjere za kriptovalute i nudi da ih isplati u digitalnoj valuti, navodi se u tvitu koji je objavio Džek Dorsi 20. marta.

U tvitu, Dorsi najavljuje da “Square angažuje 3–4  kripto inženjera i jednog dizajnera za puno radno vreme kako bi doprineli bitkoin/kripto ekosistemu. Radite sa bilo kog mesta, javite se direktno meni, a možemo vam čak i platiti u bitkoinu! ”

Dorsi je dalje komentarisao da je odluka da se zaposlenima plaća u digitalnoj valuti zasnovana na nameri “da kripto ekosistem bude bolji”, što će doprineti bitkoin (BTC) zajednici.

Dorsi je takođe napomenuo da će to biti prva inicijativa otvorenog koda nezavisno od njihovih poslovnih ciljeva, jer će se potencijalno angažovani inženjeri u potpunosti fokusirati na „ono što je najbolje za kripto zajednicu i individualno ekonomsko osnaživanje, a ne na komercijalne interese Square-a“.

Kao što je ranije objavljeno, Square je zaradio 166 miliona dolara godišnjeg prihoda od prometa u bitkoinu za 2018. Kompanija je ostvarila preko 52 miliona dolara u prodaji bitkoina za četvrti kvartal, premašivši treći za 9 miliona dolara i drugi za više od 15 miliona dolara. Međutim, jasna dobit od bitkoin operacija, koje uključuju Square-ovu potrošačku aplikaciju Cash, ostala je niska, jer troškovi kupovine čine veliku većinu prihoda.

Prošlog meseca, Dorsi - poznati zastupnik bitkoina - ponovo je izjavio da veruje da je bitkoin izvorna valuta Interneta:

"[Bitkoin] je bilo nešto što se rodilo na internetu, što je bilo razvijeno na internetu, koji je testiran na internetu ... To je internet.”

 

Pripremila: Majda Petrović