Gigant za digitalno plaćanje PayPal je podneo patent za sajber sigurnost kako bi zaštitio korisnike od kripto ransomvera, navodi se u dokumentu američkog Ureda za patente i žigove (USPTO) koji je objavljen 16. aprila.

Sistem opisan u patentu, pod nazivom „Tehnike otkrivanja ransomvera i ublažavanja“, ima za cilj da poboljša otkrivanje ransomvera i spreči ga da zaključa pristup korisnika svojim datotekama.

PayPal patent opisuje ransomver kao zlonamerni softver (malver) koji može enkriptovati originalne podatke i izbrisati neenkriptovanu originalnu verziju, a zatim obično traže od korisnika da ih plati u anonimnoj kriptovaluti kako bi dekriptovali datoteke.

Kao takav, PayPal namerava da spreči napadače da preuzmu datoteke korisnika tako što će otkriti prvu kopiju originalnog sadržaja datoteke i sprečiti njeno brisanje ako je modifikovani sadržaj šifrovan. S tim u vezi, patent takođe nastoji da otkrije da je  ransomver otvoren na računaru, za koji se očekuje da ublaži ili izbegne negativne efekte ransomvera.

Prošle godine, PayPal je podneo još jedan USPTO patent kako bi povećao brzinu kripto plaćanja korišćenjem sekundarnih privatnih ključeva kako bi se smanjilo vreme čekanja za transakcije između trgovaca i potrošača.

Nedavno je globalni tehnološki gigant IBM podneo još jedan blokčein patentni paket za upravljanje podacima i interakcijama za vozila koja se sama voze.
 

 

Pripremila: Majda Petrović