Od kako su stanovnici Turske ostali bez jednog zgodnog načina za online slanje i primanje novca, ceo online sektor zemlje postepeno se okreće bitkoinu.

Zašto više nema PayPal-a u Turskoj

PayPal više ne posluje u Turskoj, nakon 6. juna, kada je BRSA (Banking Regulation and Supervision Agency) odbila licencu za rad. Licenca je odbijena jer, navodno, američka kompanija nije ispunila neophodne zahteve.

Turska bitkoin menjačnica tvrdi da je zabeležila veći obim trgovanja nakon objave PayPal-a. Između 28. maja i 3. juna BTCTurk tvrdi da je imala obim od neverovatnih 4696 bitkoina, ili grubo oko 2.7 miliona dolara.

Povećanje obima je izvesno kako se tržište bude otvaralo za nove igrače.

Uskače novi servis plaćanja

Provajder plaćanja Bitwala se uključio, popunjavajući prostor koji je iza sebe ostavio PayPal-ov izlazak iz Turske.

Iz Bitwala-e kažu za Cointelegraph:

“Pošto je Bitwala kompanija koju su izgradili bitkoineri (korisnici bitkoina), shvatamo značaj i potrebu za brzim i jeftinim načinom da se obavljaju plaćanja. Takođe, sa PayPal-om koji se povukao, postoji praznina u opcijama za digitalna plaćanja koja može biti popunjena uz pomoć bitkoina. Zato nudimo besplatne transfere našim korisnicima iz Turske. Verujemo da ljudi, a ne državni organi, moraju imati potpuno vlasništvo i kontrolu nad svojim novcem, kao i da moraju imati slobodu da biraju kako će baratati svojim finansijama. Mi možemo omogućiti našim korisnicima da dostignu taj cilj pomoću naših usluga.”