Suosnivač PayPal-a Luk Nozek rekao je da je njegova firma prvobitno nameravala da kreira digitalnu valutu koja bi bila nezavisna od banaka i vlada, slično kriptovaluti. Video o njegovim komentarima je okačen na kripto ‘streaming’ servis Bloxlive.Tv 31. januara.

Na panelu tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu prošle nedelje Nozeka su pitali da li je PayPal ili WeChat Pay, platni sistem unutar aplikacije koji koristi kineska aplikacija za dopisivanje, već rešio različite probleme vezane za onlajn transakcije, kao i da li kriptovalute mogu da reše ove probleme.

Odgovarajući na to pitanje, suosnivač PayPal-a je rekao:

“Mnogi ljudi ne znaju ovo, ali prvobitna misija PayPal-a je bila da se kreira globalna valuta koja bi bila nezavisna od mešanja ovih korumpiranih bankarskih kartela i vlada koje slabe svoje valute.”

Kompanija je uspela u pravljenju nečega ekonomski veoma jakog, nastavio je. Međutim, PayPal nikada nije ostvario svoj cilj i postao je previše centralizovan, previše povezan sa najvećim finansijskim institucijama kao što su Visa, Mastercard i SWIFT, naglasio je Nozek.

PayPal se obavezao da učini sve što je potrebno kako bi te institucije bile zadovoljne, rekao je Nozek. “Naučili smo kako se igra”, dodao je.

Nozek, koji je takođe član odbora SpaceX-a i prijatelj sa još jednim suosnivačem PayPal-a, Ilonom Maskom, žali što on i Mask nisu imali dovoljno vremena da razviju nešto što bi bilo bliže konceptu decentralizovane kriptovalute. Nisu uspeli to da učine zbog pritiska od strane investitora da izbace proizvod što pre, rekao je Nozek.

Nozek je naveo da je zahvalan programerima Bitkoina i Itirijuma za kreiranje sopstvenih ekosistema i zbog toga što nisu prerano gurali njihovo usvajanje, dodajući da se nada da nikada neće iskusiti isti pritisak od strane investitora kao što je to bio slučaj sa PayPal-om.

PayPal, platni sistem čiji je aktivan broj korisnika premašio 254 miliona u trećem kvartalu 2018-e, je nedavno lansirao sistem nagrađivanja za svoje zaposlene na bazi blokčeina. Zaposleni PayPal-a dobijaju tokene za učestvovanje u inovativnim programima i doprinoseći idejama i mogu da ih razmene za preko 100 “iskustava” unutar kompanije.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić