Pan Gongšeng, zamenik guvernera Narodne banke Kine (PBoC), istakao je u intervjuu za Sinu da veruje da će bitkoin nestati za neko vreme.

"Kao što nas je Kejns naučio, tržište može ostati iracionalno duže nego što možete ostati solventno."

On je dalje naglasio da su PBoC i lokalne kineske vlasti donele pravu odluku da suspenduju trgovinu kriptovalutama. Gonšeng navodi:

"Da nismo ugasili trgovinu bitkoinom i obustavili ICO pre nekoliko meseci, sa udelom Kine koji je predstavljao 80% svetske trgovine bitkoinom i prikupljenim sredstvima za ICO, šta bi se danas desilo? Razmišljanje na ovu temu me plaši."

Kinesko tržište nikada nije bilo toliko veliko

Analitičari, investitori i istraživači iz sektora kriptovaluta su već opovrgli podatak po kojem Kina predstavlja 90% od ukupnog trgovanja bitkoinom. Dugi niz godina kinesko bitkoin tržište i platforme za trgovanje su koristile sistem bez naplate naknade za transakcije. Sva trgovina je bila potpuno besplatna, bez ikakvih naknada.

Ključno pitanje vezano za menjačnice bez naknade je njihova ranjivost prema falsifikovanju i trgovini botovima, što može dovesti do velikih inflatornih opterećenja. Dakle, stvarni obim tržišta bez naknada za transakcije je verovatno samo delić onoga što nam se čini.

U decembru 2016. godine PBoC je zatražila od svih kineskih platformi za trgovanje kao i berzi da eliminišu trgovanje bez naknada za transakcije. Skoro odmah, pretpostavljeni tržišni udeo od 90% bitkoina na kineskom tržištu naglo je pao na 7%. Kina nikada nije bila najveće bitkoin tržište, već je peto najveće tržište iza Japana, SAD-a, Južne Koreje i Evrope.

Štaviše, ukoliko je Kina uračunala veliki udeo u globalnom bitkoin trgovanju, njeno suspendovanje trgovine kriptovalutama bi imalo daleko veći uticaj na cenu bitkoina. U prilog tome, od kada je Kina zabranila trgovanje kriptovalutama, bitkoin je porastao sa 5.000 dolara na 11.665 dolara.

Potražnja za bitkoinom u Kini se povećava

Kao što je naveo Leonard Vese, osnivač bitkoin asocijacije HK i tehnološki-kolumnista, vodeće kineske berze su prešle na Hong Kong tržište nakon što je kineska vlada zabranila trgovanje kriptovalutama.

Vese je otkrio da Huobi, OkCoin, BTCC (koji posluje kao Houbi Pro) i OKEx sada čine 7% globalnog bitkoin trgovanja. U Kini, investitori kupuju bitkoin sa visokom premijom od oko 8%. Vese je objasnio da većina investitora koristi ofšor bankovne račune za trgovinu u Hong Kongu:

"U Hong Kongu, četiri posvećena OTC trgovinska odeljenja: Gatecoin, Octagon Strategy, CIrcle Trading i Genesis BLock sada se nadmeću za porudžbine koje mogu biti od 1 do 10.000 bitkoina" navodi Vese.


 

Pripremio: Bojan Zečević