Kao i svaka valuta i bitkoin je prethodnih godina bio uključen u slučajeve pranja novca, finansiranja terorizma i kupoprodaje psihoaktivnih supstanci. Međutim, u Pentagonu je primećen potencijal blokčein tehnologije za odbranu od sajber napada.

Zašto blokčein tehnologija?

Vojska SAD-a je zainteresovana za blokčein tehnologiju, pa i ne čudi što razvija svoje aplikacije.

Analitičari koji se bave odbranom SAD-a su isticali sve veću pretnju nacionalnoj bezbednosti zemlje koja je usmerena na donosioce odluka na nacionalnom nivou, kao i na infrastrukturu koja je u kritičnom stanju. U nastojanju da izdrži takve pretnje, Pentagon je počeo da eksperimentiše sa blokčeinom.

Blokčein tehnologija je potencijalno korisna za zaštitu vojne tehnologije, komunikacija i kupovine. Dizajn tehnologije bi odlično pomogao u povećanju sigurnosti celokupne američke vojske, u svim sektorima i jedinicama. Blokčein može da spreči hakere i teroriste da napadnu mrežu vojske, uključujući vozila, avione i satelite koji su povezani sa mrežom.

DARPA pogon

Programeri Agencije za napredne istraživačke projekte za odbranu (DARPA) trenutno eksperimentišu sa blokčeinom kako bi kreirali uslugu razmene poruka koja bi bila sigurna i neprobojna za napade. Ova usluga će se prvo testirati interno i ukoliko sve prođe kako treba mogla bi se naći na “bojnom polju”. DARPA je zatražila od javnosti da da predloge kako bi kreirali najbolji servis.

DARPA predstavlja istraživački deo u vojsci SAD i ima za cilj decentralizaciju značajnih delova pozadinske infrastrukture kako bi omogućila:

“Primanje i slanje “pametnih ugovora i dokumenata” trenutno i sigurno, čime se smanjuje izloženost hakerskim napadima i smanjuju neophodna kašnjenja u DoD korespodenciji.”

Dodatno, DARPA nastoji da stvori kod koji je nemoguće hakovati, sprečavajući hakere da se probiju do baze podataka.

Blokčein u državnoj upravi

DARPA  nije jedina vladina agencija koja je primetila blokčein tehnologiju i mogućnost korišćenja u javnim službama. Zapravo, različiti sektori i odeljenja u vladi se bave optimizacijom postojećih procesa uz pomoć blokčei tehnologije, uključujući mornaricu i razne federalne agencije.