Viceguverner Narodne banke Kine: "Moramo biti na oprezu" i moramo zaustaviti prevarantske ICO projekte

Narodna banka Kine (PBoC) je ponovila svoje stavove vezano za ICO projekte 9. jula, upozoravajući one koji pokušavaju da ponude kineskim rezidentima  svoje usluge da će im "uništiti" svoje operacije.

U naknadnom izvještaju za lokalni medij Yicai, viceguverner kineske centralne banke Pan Gongšeng snažno je ponovio kontinuiranu zabranu ICO-a i potrebu da se pridržavaju regulatornih mandata.

"Moramo biti na oprezu", rekao je u ponedjeljak na sastanku radne grupe za reorganizaciju internet banke.

S obzirom na "pojavljivanje nekih novih internet formata i finansijskih proizvoda" ove godine i ICO, bitkoin i gotovinske kredite koje smo imali prošle godine, ako takvi proizvodi "ne ispunjavaju" postojeći zakonski i politički okvir, PBOC će postupiti u skladu sa istim i zabraniti ih”, dodao je.

Kina je prvi put donela potpuno zabranu ICO-a u septembru 2017. godine.

Ove godine vlada je nastojala da donese mišljenje o novom blokčein prostoru bez povlačenja bilo kakvih restriktivnih mera, prošlog meseca su objavljene najnovije zvanične ocene o kriptovalutama koje će uskoro biti praćene "blokčein projektima".

Izveštaj PboC-a ove nedelje tvrdi da juan/bitkoin trenutno čini manje od 1 posto globalnog bitkoin trgovanja. Kina je ranije bila svetsko tržište broj jedan po veličini.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić