Narodna banka Kine (PBoC) je ponovila svoje stavove vezano za ICO projekte 9. jula, upozoravajući one koji pokušavaju da ponude kineskim rezidentima  svoje usluge da će im "uništiti" svoje operacije.

U naknadnom izvještaju za lokalni medij Yicai, viceguverner kineske centralne banke Pan Gongšeng snažno je ponovio kontinuiranu zabranu ICO-a i potrebu da se pridržavaju regulatornih mandata.

"Moramo biti na oprezu", rekao je u ponedjeljak na sastanku radne grupe za reorganizaciju internet banke.

S obzirom na "pojavljivanje nekih novih internet formata i finansijskih proizvoda" ove godine i ICO, bitkoin i gotovinske kredite koje smo imali prošle godine, ako takvi proizvodi "ne ispunjavaju" postojeći zakonski i politički okvir, PBOC će postupiti u skladu sa istim i zabraniti ih”, dodao je.

Kina je prvi put donela potpuno zabranu ICO-a u septembru 2017. godine.

Ove godine vlada je nastojala da donese mišljenje o novom blokčein prostoru bez povlačenja bilo kakvih restriktivnih mera, prošlog meseca su objavljene najnovije zvanične ocene o kriptovalutama koje će uskoro biti praćene "blokčein projektima".

Izveštaj PboC-a ove nedelje tvrdi da juan/bitkoin trenutno čini manje od 1 posto globalnog bitkoin trgovanja. Kina je ranije bila svetsko tržište broj jedan po veličini.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić